Bästa generalagenterna har utsetts

I dag presenterades resultatet av GA-enkäten, som i år innehåller nya frågor, en ny kategori och har skickats till fler än förut.

I år koras bästa GA i tre klasser: personbil, lastbil och transportbil. Vinnare i personbilsklassen blev Subaru, lastbil togs hem av Volvo och inom transportbil når Isuzu högst. Tvåa inom personbil blev Kia och tre är Mazda.

– Eftersom det är nya frågor och en ny kategori i år kan resultatet inte jämföras rakt av med tidigare år, men tendenserna är ändå ungefär desamma, säger Klaus Silfvenius, GA-ansvarig.

Den tydligaste framgångsfaktorn för att lyckas i enkäten är enligt honom att satsa på öppen och återkommande dialog med återförsäljarna.

Vi gratulerar alla duktiga GA och tackar alla de återförsäljare som svarade på enkäten!

Nedan kan du läsa en intervju med vinnaren Subaru.

I tidningen som kommer ut efter helgen finns fler intervjuer, analyser och listor.

Personbilar

  1. Subaru
  2.  Kia
  3.  Mazda
  4.  Suzuki
  5.  BMW
  6.  Audi
  7.  Mercedes
  8.  Cupra (ny på listan)
  9.  Volvo
  10.  Seat
  11.  Skoda
  12.  Toyota
  13.  Lexus
  14.  Honda
  15.  VW
  16.  Hyundai
  17.  Nissan
  18.  Citroën
  19.  Peugeot
  20.  Opel

 

Tunga lastbilar

Mercedes åker jojo i tabellerna – förra året kom de etta, i år är de inte med p g a för få svarande. I stället tar Volvo förstaplatsen. 
1. Volvo LV
2. Scania

Transportbilar

Isuzu tar enkelt hem första segern i nya klassen. 
1. Isuzu 
2. Mercedes 
3. VW 
4. Toyota 
5. Maxus (nykomling i GA)
6. Nissan
7. Citroën
8. Peugeot
9. Opel
 
VINNARINTERVJUN:
Överst på pallen

Subaru står i ensamt majestät, överst på pallen. Förutom att återförsäljarna unisont ropar ”enkelt, roligt och lönsamt” ser märket en vändning i bilbristen och återförsäljarna kan börja sälja bilar igen. Och de säljer alla bilar som finns.
Text Maria Eriksson Foto Kiia Valavaara
Förra året var Filip Frennby, liksom nu, mest missnöjd över bristen på bilar. Senaste året har Subarus första eldrivna bil Subaru Solterra tagit mark. Det var precis innan klimatbonusen plötsligt försvann och valet av tidpunkt var kanske inte den bästa.
– Vi har sålt bra av Solterra, även om vi ser en nedgång efter att klimatbonusen försvann, men huvuddelen av vår försäljning är fortfarande inte elbilar. Vi säljer mer av våra andra modeller, vilket gör att vi inte påverkats lika mycket som många andra. Nu när ekonomin är sämre trycker vi på med kampanjer, förändrar marknadsföringen, försöker göra rätt saker i rätt tid och hoppas kunna ligga kvar på en bra försäljningstakt, säger Filip Frennby.Bilbristen har drabbat även Subaru, inte minst under stora delar av förra året. Frågan om biltillgång får ändå högt betyg av återförsäljarna, till skillnad från de flesta andra märken i enkäten. Men Subaru har inte gått helskinnade genom krisen.– Vi har också drabbats hårt, men vi ser en förändring sedan i höstas då vi kunde börja ta order för leverans under året, säger Filip Frennby.– Men det har varit alldeles för dålig billtillgång. Subaru har två fabriker och de går för fullt. Sedan 2014 har vi inte fått så många bilar som vi skulle vilja. Det ser bättre ut i år, men vi är inte på den nivån där vi vill vara. Oavsett svårigheterna försöker vi vara ärliga med leveranstiderna, säger Filip Frennby.Till skillnad från många andra personbilsmärken ser Subarus återförsäljare ändå ingen större nedgång i ordertecknandet. I februari 2023 såldes 230 bilar mot 231 samma månad året innan.Beräkningen av restvärdet får bäst betyg av alla märken, något som importören gläds åt.– Vi har god dialog med återförsäljarna kring hur stort restvärdet ska vara och vad som är rimligt. De har också kunnat vara lönsamma med de bilar som kommit tillbaka, säger han. Andrahandsvärdet på Subaru är stabilt. Antalet hyrbilar har varit väldigt lågt, det finns inte tillräckligt med bilar för det, men leasingbilar får återförsäljarna ta hand om själva. Exporten av bilar är också låg, det finns fler kunder än bilar i Sverige.Importören är tillgänglig och det finns direkttelefonnummer där en verklig människa svarar och ger besked. Det uppskattas av återförsäljarna vilket syns i enkätsvaren.– Vi är ett litet gäng på Subaru med tät kommunikation. Det är regioncheferna Stefan och Niklas, vår duktiga systemsupport och eftermarknadsgänget, Anna som tar hand om order och leverans, vår tekniske utbildare Per som gör allt i huset och nye marknadschefen Jonas. De flesta har varit med länge och brinner för Subaru. Vi har alltid någon här som man kan prata med, bolla idéer med och få snabba svar från, säger Filip Frennby.

I maj har de bjudit med alla återförsäljarna till Japan för att besöka huvudkontoret och visa den nya elbilsfabriken som håller på att byggas. Det kommer alltså mer från japanerna.

När det gäller frågor om lyhördhet har Subaru alltid varit starka. Bra betyg förklaras med kampanjer som uppskattas av både privat- och företagskundsidan.

– Vi har legat lite på is med tjänstebilar eftersom vi har sålt mer än vad vi har fått, men nu har vi bättre biltillgång och kan satsa mer på företagssidan, säger Frennby.

Frågor kring eftermarknad har också bra betyg, vilket han tror beror på att representanter från eftermarknad nu är med på möten med återförsäljarföreningen, vilket gör att fler eftermarknadsfrågor drivs.

Liksom Isuzu har Subaru bunkrat reservdelar i sitt stora lager i Arlöv i Malmö, för att kunna leverera till återförsäljarna så snabbt som möjligt.

Återförsäljarna är nöjda med sin generalagents organisation inom ledning, bilförsäljning, marknadsföring, order/leverans, teknik, reservdelar och garanti, där Subaru är bäst i alla frågor förutom en där de hamnar näst bäst. Det får nog betecknas som väl godkänt.

När det gäller IT-systemen uppfattas de som enkla och hanterbara. Nya frågan om hanteringen av återförsäljare och kunder vid kvalitetsproblem med bilen (hårdvara) sätter Subaru i topp följd av fem andra japanska märken.

– Lönsamheten är bra och det är en fråga som vi värdesätter högt. Vi vill att våra Subaru-återförsäljare ska ha lönsamma affärer, något vi får genom att göra det enkelt, roligt och lönsamt att sälja Subaru, säger Filip Frennby och hamrar in de välkända orden.

Märket ligger högt på marknadsföringsfrågorna och Frennby förklarar att man efter årsskiftet byter fokus från varumärkesbyggande marknadsföring, som användes under den värsta bilbristen, till mer offensiva kampanjer med erbjudanden. Även frågan om digital försäljning får bra betyg, trots att märket inte har någon, men svaret tolkas som att återförsäljarna är nöjda med det.

– Även om vi skulle sälja på nätet tror vi att återförsäljarna har en otroligt viktig del i att ta hand om kunden även före själva köpet och vi skulle inte röra deras marginal.

Frennby betonar att nätförsäljning inte är något som märket planerar att börja med i närtid, och att man fortsatt ser mycket stort värde i samarbetet med sina återförsäljare.

 

Nella Bergström

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *