Längre ner här på sidan hittar du frågan och svaret. Klicka på bilden för fler expertfrågor och svar!
Juridik

David Norrbohm

David Norrbohm är MRF:s jurist. Han sitter i Allmänna reklamationsnämnden och har lång branscherfarenhet. 08-701 63 28

Summera din fråga i en mening. T.ex: "Måste man spara utbytta delar?"

David Norrbohm - expertsvar

Vi sa nej och tappade en kund

Fråga:

Vi har en trogen kund sen många år som bad oss ”förvara” en bil han försöker sälja själv på nätet. Kunden ville förvara bilen hos oss i vår hall med prislapp på, för att öka intresset för bilen. 

Det fanns inga tankar om att vi skulle förmedla affären, utan kunden skulle sälja bilen till köparen direkt. Eftersom det finns ett stort ansvar för förmedlingsaffärer i konsumentköplagen och det här inte fanns någon egentlig uppsida för oss, så sa vi nej till upplägget. Nu är kunden besviken och vill inte köpa någon ny bil av oss. Tycker du att vi handlade rätt här?

Victor

Svar:

Exakt var gränsdragningen för ett förmedlingsköp, som omfattas av konsumentköplagen, går är svårt att säga. I lagens förarbeten sägs att det inte är fråga om förmedling ”om man enbart sätter parterna i samband med varandra”. Enbart en förvaring av en bil hos er skulle nog kunna falla utanför reglerna om förmedlingsköp. Men skulle det sedan bli så att affären gjordes upp i förmedlarens lokaler, att exempelvis företagets kontrakt eller villkor användes eller affären gjordes upp med någon anställd, så vore det en förmedling. Ännu mer om bilföretaget annonserade ut bilen.

Jag tycker därför inte att ni gjorde fel. Förmedling är ett relativt snävt begrepp och jag avråder normalt från förmedlingsliknande uppdrag. Stort ansvar och ofta liten förtjänst kan man sammanfatta det med, särskilt om det uppstår ett fel på bilen. 

David Norrbohm

Läs även: Det regnade in i kundbilen

Tillbaka