Jag har fått problem som jag inte vet hur jag ska hantera: Vi har åtgärdat en sidoskada på en bil, bytt framskärm och framdörr och riktat bakdörren och bakskärmen. Dilemmat är att försäkringsbolaget inte vill betala för meryta på takkant och menar att vi ska utföra en lackskarv mitt över bakdörren.
Jag har då hävdat att bakskärmen inte går så långt, utan att jag vill ha betalt för gammal yta på delen av takkanten fram till skarvstället. Det säger bolaget nej till. Stolpen vid bakrutan är nästan 30 centimeter bred och det är för brett för och göra en lackskarv.
Vad är det som gäller här? Var går egentligen delningen mellan bakskärm och takkant? Om vår färgleverantör inte rekommenderar att vi ska utföra lackskarvar som är så breda, men om vi tvingas till det för att vi inte får betalt, hur ska vi hantera detta?
En upprörd Pontus
Jag förstår att du är upprörd, du är inte ensam. När det gäller exakt var lackytan slutar på bakskärmens C- eller D-stolpe kan nog bara dom som mätt lackytan svara på, men vi kan vara hundra procent säkra på att den inte går upp till mitt över bakdörren, det tillhör takkantens lackyta, vilket vi nog alla överens om. Så här har du helt rätt; du ska ha betalt för gammal yta på takkanten fram till punkten där du kan göra lack-skarven. Om det blir billigare än om man tar meryta kan jag inte svara på, men rätt ska vara rätt.
När det gäller lackskarvar, som man tvingas göra för att någon inte vill betala, fastän varken lackeraren eller färgtillverkaren rekommenderar det, så är det viktigt och påtala det för den betalande parten, kund, försäkringsbolag etcetera. Här är det också viktigt att man skriver i klartext på fakturan, lackunderlag, att detta är en provisorisk reparation.
Om ni inte skulle göra det och det blir klagomål så sitter ni med Svarte Petter, det vill säga ni får betala fast någon annan beordrat hur ni ska göra jobbet.
Däremot, om man skriver att det är en provisorisk reparation och ärendet hamnar i en tvist, exempelvis i Allmänna reklamationsnämnden, så är det mer klart för hur dom ska agera och bedöma i ärendet.
Jan Olvenmo