Längre ner här på sidan hittar du frågan och svaret. Klicka på bilden för fler expertfrågor och svar!
Lack, plast & skador

Jan Olvenmo

Jan Olvenmo är ansvarig för plast-, lack- och skadefrågor på MRF. Han har mer än 30 års branscherfarenhet.

Summera din fråga i en mening. T.ex: "Hur gör man med kunder som vill få med gamla skador?"

Jan Olvenmo - expertsvar

”Vad är det för vits att använda verkstadskalkylen?”

Fråga:

Jag har en fundering runt detta med att jobba med er så kallade verkstadskalkyl. Det är ju i dag inget försäkringsbolag som vill ta hänsyn till den. Vi får höra att vi inte fyllt i den rätt.

Varför ska man använda sig av ett verktyg som ingen tar hänsyn till? Vad är rätt och vad är fel? Var kan man få hjälp att fylla i den på ett riktigt sätt? Jag tycker det är ett bra verktyg. Det blev några frågor.

Tacksam för svar från rådvill

Svar:

Tråkigt att du känner dig rådvill. Först skulle jag vilja säga att den ”så kallade verkstadskalkylen” inte är till för försäkringsbolagen utan för din egen skull. Därför ska du alltid ange rätt uppgifter i kalkylen (annars ljuger du för sig själv).

Det viktigaste med kalkylen är att du vet när du ska säga nej och inte skriva på ett avtal som ligger kanske 100 kronor under kalkylen. Om sedan försäkringsbolaget säger att kalkylen inte är rätt ifylld, fråga dig då om de från bolagen som påstår detta är ekonomer, om de har koll på ert företags ekonomi?

Det viktiga, och som är andemeningen med vår verkstadskalkyl, är att ni själva har kontroll över er ekonomi; det underlättar för alla parter.

Vi har en utbildning för kalkylen som heter ”Kalkyl och Ekonomi-utbildning”. Vi har kört cirka tio utbildningar runt om i landet där deltagarna har fått lära sig grundläggande ekonomi och hur man fyller i kalkylen. Har du inte gått den kan du ta hjälp av din revisor eller annan person som har kännedom om ert företags ekonomi.

Jag har sett allt för många företag som borde sagt nej till ett avtal men inte har vågat. Som egna företagare har ni ju visserligen lyxen att få jobba övertid utan kompensation – men vem hjälper ni egentligen med det? Er själva, försäkringsbolagen, bilägaren?

Det är något att fundera på!

Jan Olvenmo

Tillbaka