Förtroende och omsorg om kunderna är viktigt för Holmgrens bil i Växjö. En stor publik laddpark och en mer ombonad bilhall är några sätt att fånga och behålla kunderna.
Foto Alexander Hall
Holmgrens bil i Växjö satsar för att behålla relevansen i framtiden. Här finns serviceverkstad, skadeverkstad, däckhotell, rekondavdelning och lager, på sammanlagt 7 000 kvm. Man satsar också på publika laddplatser, förra året invigdes tolv stycken varav en supersnabbladdare, och bilhallen är nyligen ombyggd för ökad trivsel och för att separera märkena bättre.
Henrik S Karlsson är platschef på Holmgrens Växjö och Värnamo. Han berättar att lokalrenoveringen kan tyckas onödig, hallen är bara fem år gammal och uppfyller alla GA-krav, men det är för sterilt.

– Vi vill ha mer av ett vardagsrum, ombonat och hemtrevligt. Vi har fräschat upp, målat om, byggt lekrum och bytt armaturer. Det handlar om att fånga kunden, familjerna skall åka hit på helgen, känna sig välkomna och vilja vara kvar, barnen skall kunna leka och ha kul. Det är ett sätt för oss att möta omställningen och är ett jätteryck i flera steg. Tjänster som tvätt och service blir allt viktigare, laddstolpesatsningen ingår också i det, och att vi har det bredaste utbudet av elbilar i länet.
Man säljer och servar sex märken i dag, en hel del elbil. Hösten har gått starkt, sista dagen för elbilsbonusen sålde enbart Holmgrens Växjö-filial 100 bilar och sista ordern tecknades klockan 23.59. Men även december har varit en bra månad, berättar Henrik Karlsson.
– Vi har sålt färre elbilar nu efter att bonusen slopades men har ändå haft fart. Marknaden har bara ändrat riktning, mot mer bensin och diesel.
Som alla andra lider Holmgrens fortfarande av leveransproblem, det är ibland ganska tomt på nybilar i hallen och Niclas Gren, försäljningschef, förklarar att begagnat är räddningen.
– Vi måste ha något att visa upp och får inte ta ut fler demobilar nu, allt måste gå till slutkund, så våra demobilar går runt 2 000 mil nu.
I trakten har man traditionellt kört mycket diesel vilket alltså har blivit lite hetare igen. Men efterfrågan på el och laddhybrider har också ökat i alla kundgrupper, berättar Henrik Karlsson.
– Kunderna är frågvisa och behöver mycket råd, vad skall jag köpa? Räckvidd, hybrid eller ren el, laddinfrastruktur, den sortens frågor får vi allt oftare. Och laddinfrastrukturen måste byggas ut för att möta framtida behov. Det finns stolpar här i stan men det räcker inte. Där är vår laddsatsning ett bidrag, och stolparna används otroligt mycket, Särskilt vår supersnabbladdare är väldigt populär. Nästa steg blir att bygga ut laddparken, till minst det dubbla.
Kundresan blir allt viktigare, fortsätter han.

– Vi måste vara bäst och komma först i kundernas medvetande. Det är ett ständigt arbete som kräver att man hela tiden utbildar personalen, hur uppträder vi? Men jag är jättestolt över personalen här, de är väldigt duktiga. Vi jobbar över gränserna, ställer upp för varandra, har gemensamma mål som vi alla jobbar mot. Det är lätt att vara ledare i en sådan grupp.
Samtidigt finns det förstås utmaningar. Pandemin och kriget i Ukraina, halvledarbristen, bilar som inte kommer in i den takt man är van vid, rekrytering och kompetensbrist.
– Det är en svår värld just nu. Det är hemskt med kriget, katastrofalt, och mycket ligger helt bortom vår kontroll, med fabriker som inte levererar. Även könsfördelningen är sned här, vi har två kvinnor på 40 anställda vilket faktiskt är ganska dåligt. Vi försöker hitta kvinnor som vill jobba hos oss, men det är svårt.
För att råda bot på bilbristen har man en särskild inköpsgrupp, vars arbete ger jämnt inflöde av bilar.
– De jobbar effektivt och omsättningen är snabb, vi har runt 30 lagerdagar i snitt, och hinner aldrig fylla hallen. Vi har egen rekondavdelning som tvättar och fixar bilen och får ut den kvickt, sådant måste fungera även om det är en het marknad, säger han och fortsätter:
– Det är viktigt att tvätta bort hästhandlarstämpeln. Kunden ska kunna lita på oss och man kan aldrig ljuga om man skall lyckas. Att skapa förtroende och relationer är viktigast av allt.
Nu ser han fram emot att nå målet 2 000 sålda bilar årligen, i dag ligger man strax under det. Man skall också hitta nya intjäningsmöjligheter och försöka tänka nytt, inte bara däckhotell och tvätt. En sådan möjlighet är att sälja färdiga laddpaket till elbilskunder, med laddbox och installation.
– Vi tror att kunderna uppskattar att allt är klart när de får hem bilen, bara att plugga in och börja ladda.

Skadeverkstaden tappade en del volymer under pandemin, vilket förvånade Holmgrens.
– Vi trodde att servicen skulle minska men när folk jobbade hemma minskade skadorna ännu mer.
Nu har man hämtat sig och har överlag god beläggning, men en hel del nya utmaningar har uppstått.
– Skador på elbilar kräver ju annan utbildning, specialplatser, ibland karantän i veckor vilket förlänger ledtiderna, man behöver avsätta plats och tänka på nya sätt.
På sikt måste man alltid utvecklas, säger Henrik Karlsson, som tror att 2023 kommer att handla mycket om begagnat och traditionella bränslen.
– Men det enda vi säkert vet är att att allt kommer att se annorlunda ut framöver, och det jag gör i dag kan jag troligen inte göra i morgon. För att lyckas är det viktigt att paketera tjänster och hela tiden hitta nya samarbeten och inkomstmöjligheter. Vi skall vara starka, inte sårbara.
Kommentera