Offer för nya regler

Branschen skriker efter bilplåtslagare, men regeringen kastar ut färdigutbildade sådana för att uppfylla Tidöavtalets löften om färre invandrare. Nu skall fast anställde plåtslagaren Hashmatullah Nabizode utvisas, och hans arbetsgivare är förtvivlad.

Hashmatullah Nabizode är född i Afghanistan och kom till Sverige som 17-åring 2019 för att återförenas med sin mamma, pappa och syskon som hade uppehållstillstånd här. Han fick tillfälligt uppehållstillstånd och pluggade först på språkintroduktion i två och ett halvt år, varpå han kom in på lärlingsutbildning som bilplåtslagare.

– Från och med den dag jag landade här i Sverige, bestämde jag mig för att kämpa och nå mitt mål att bli en del av det svenska samhället. Jag började studera på språkintroduktion och hade efter bara två år klarat alla ämnen som behövs för att man ska kunna komma vidare med studier, säger Hashmatullah Nabizode.

Hashmatullah Nabizode

Han praktiserade och sommarjobbade under utbildningstiden på Mölnlycke lackering & karosseriverkstad och när han var klar fick han fast jobb där, med lön enligt kollektivavtal.

När det var dags att förlänga uppehållstillståndet hade en ny regering tillträtt och med den hade kraven för arbetskraftinvandring skärpts. Nu krävdes en betydligt högre lön än tidigare för att få arbetstillstånd. Två veckor innan de nya reglerna för arbetskraftinvandring slogs fast, såg företaget därför till att höja lönen till lagstadgade 27 360 kronor per månad. Men när Hashmatullah Nabizode ansökte om förlängt uppehållstillstånd efter att de nya reglerna trädde i kraft, fick han avslag, för att han inte hade haft den högre lönen i fyra månader innan lagen ändrades.

Han överklagade avslaget med hjälp av sin chef som anlitade advokater, men i väntan på dom fick han inte jobba och hans bankkort stängdes av. Nu har överklagandet avgjorts och beslutet från Migrationsverket står fast:

”Hashmatullah Nabizode har inte visat att han har haft en inkomst från anställning som uppgår till 80 procent av relevant medianlön under de fyra månader som närmast föregått hans ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd.”

Nu skall han utvisas från Sverige, trots att han har den lagstadgade lönen, trots att arbetsgivaren har försökt göra rätt och trots att han är etablerad i landet, har utbildat sig inom ett bristyrke och är omtyckt på jobbet. Det finns en liten möjlighet att söka nytt arbetstillstånd men det måste göras från ett land utanför EU och processen tar över ett år, under vilket Hashmatullah Nabizode inte får vistas i Sverige och alltså inte kan arbeta med det han är utbildad för.

– Jag har varit glad att kunna vara en del av det svenska samhället och bidra till det. Men tyvärr, i och med avslaget förstördes hela min dröm och mitt mål här i Sverige. Nu har jag inget annat val än att lämna Sverige men jag vet inte alls vart jag ska ta vägen, jag har hela min familj här. Jag får försöka söka nytt arbetstillstånd för att komma tillbaka till Sverige vilket jag inte alls vet om jag lyckas med. Jag är sjukt besviken på systemet, säger Hashmatullah Nabizode.

– Jag mår såklart väldigt dåligt, jag har kämpat hårt här i Sverige och lyckats bygga upp en stabil vardag med jobb, studier, familjen och vänner. Det förstördes i och med ett enda beslut, jag har förlorat allt nu och får inte ens jobba längre. Men jag kommer inte att ge upp utan vill kämpa ännu mer mot orättvisan som pågår i Sverige.

****

”Vi förlorar en bra kille för en obegriplig regels skull”

Björn Larsson driver Mölnlycke lackering & karosseriverkstad och är Hashmatullah Nabizodes chef. Han skräder inte orden.

– Det är total katastrof, helt vansinnigt. Här har vi en kille som är otroligt duktig plåtslagare och omtyckt, en fantastisk människa, som har gjort allt rätt. Han har lärt sig svenska, pluggar samhällskunskap på kvällarna för att förstå vårt samhälle, har tagit körkort och utbildat sig till plåtslagare. Han har delat ut reklam och sålt nötter på marknader, allt för att finansiera sitt uppehälle på egen hand.

Björn Larsson

Avslaget baseras på att Hashmatullah Nabizode inte hade haft den nya lagstadgade lönen i fyra månader innan lagen gick igenom. Björn Larsson kan inte förstå hur det är möjligt att lagstadga retroaktivt:

– Hur skall vi som arbetsgivare kunna veta i förväg att lönen måste höjas och med hur mycket, för att uppfylla en lag som kommer om fyra månader? Jag fattar det inte. Vi har anlitat advokater och varit på Migrationsverket och frågat hur de resonerar men de skyller på regeringen, som bollar tillbaka till verket.

Efter avslaget förlorade Hashmatullah Nabizode sitt arbetstillstånd och hans bankkort spärrades, så nu kan han inte jobba. Han kan inte heller åka tillbaka till Afghanistan då läget är för osäkert där och Sverige inte utvisar människor dit just nu. I stället måste han åka till något land utanför EU för att ansöka om arbetstillstånd därifrån. Handläggningstiden är omkring ett år och Björn Larsson får klara sig utan sin plåtslagare under tiden, om han någonsin får tillbaka honom. Ingen vet, det är mycket som kan gå fel och ett oerhört krångligt regelverk att uppfylla.

­– Det finns ju inga plåtslagare att få tag i, det är helt omöjligt. Och nu förlorar vi en bra kille för en obegriplig regels skull. Hade vi fuskat och betalt honom för lite hade det varit en sak, men vi har ju gjort rätt. Det är helt sjukt. Men jag skall strida till döden för att få tillbaka honom hit.

****

Vad säger regeringen? 

Vi har ställt följande frågor till migrationsminister Maria Malmer Stenergard:

En utbildad bilplåtslagare med fast anställning, har fått avslag och utvisningsbeslut då hans lön höjdes till det nya kravet först två veckor innan det började gälla, enligt avslaget skulle den ha höjts fyra månader innan. Hans chef slåss för att få behålla honom. Han talar utmärkt svenska och är skötsam, omtyckt och kunnig på jobbet. Hela hans familj har uppehållstillstånd i Sverige. Han har valt att arbeta inom ett av de största bristyrken som finns.

*Var detta tanken med lagen?
*Vad är regeringens och Maria Malmer Stenergards budskap till branschen, som har mycket stort behov av kunniga bilplåtslagare?
*Vad är budskapet till svenska skattebetalare, som har bekostat hans utbildning men inte får dra nytta av kunskaperna han har fått?

Maria Malmer Stenergard vill inte kommentera Hashmatullah Nabizodes specifika ärende, men säger att de personer som redan finns i Sverige skall ta de jobb som finns här. Hon säger också att regeringen skall återkomma till om lönekravet skall sänkas för vissa grupper av anställda, till exempel ”yrken inom vilka det krävs särskild kompetens, erfarenhet eller skicklighet”.
Generellt säger Maria Malmer Stenergard följande:
– För att få ordning på integrationen måste vi minska invandringen. Med nya reformer ska regeringen driva igenom ett paradigmskifte inom svensk migrationspolitik.

Ett paradigmskifte som innebär att välintegrerade Hashmatullah Nabizodes liv raseras totalt, och Mölnlycke lackering & karosseriverkstad mister sin plåtslagare.

 

 

 

 

 

 

Nella Bergström

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *