Längre ner här på sidan hittar du frågan och svaret. Klicka på bilden för fler expertfrågor och svar!
Juridik

David Norrbohm

David Norrbohm är MRF:s jurist. Han sitter i Allmänna reklamationsnämnden och har lång branscherfarenhet.

Summera din fråga i en mening. T.ex: "Måste man spara utbytta delar?"

David Norrbohm - expertsvar

Är vi helt rökta juridiskt?

Fråga:

Vi har sålt en bil till en kund och bytt in hans nuvarande. Det har nu visat sig att vi i avtalet, och även i någon tidigare offert, angett ett inbytespris som är 100 000 kronor för högt. Till saken hör att vi vid mejlkorrespondens med kunden tidigare informerat om att inbytespriset ligger på det korrekta, cirka 230 000 kronor. Men när säljaren mejlade över offerten och det slutliga avtalet hade han skrivit 330 000 kronor, alltså en ganska rejäl felskrivning. Kunden har hämtat den nya bilen. Vi upptäckte misstaget dagen efter och påtalade feldebiteringen omgående för kunden. Är vi helt rökta juridiskt i och med att det finns undertecknat köpeavtal?

Bekymrad

Svar:

Vid ett så kallat förklaringsmisstag/felskrivning, vilket det uppenbart är fråga om i detta fall, gäller inte avtalet enligt avtalslagen.

Dessutom kan kunden inte anses ha varit i god tro eftersom den mejlväxling som föregick offerten innehöll ett korrekt pris för inbytesbilen. 100 000 kronor är även så stor skillnad från gängse marknadsvärde att kunden inte heller av den anledningen kan anses ha varit i god tro.

Så här står det i 32 paragrafen i avtalslagen: ”Den, som avgivit en viljeförklaring, vilken i följd av felskrivning eller annat misstag å hans sida fått annat innehåll än åsyftat varit, vare icke bunden av viljeförklaringens innehåll, där den, till vilken förklaringen är riktad, insåg eller bort inse misstaget”.

Så ni kan pusta ut!

David Norrbohm

Tillbaka