Folk & Företag

Se vad som händer i branschen! Notiserna i vår djungeltelegraf är i huvudsak rapporterade av Peter Lorin.

Nya Subaru-ÅF
I början av september började Svenska Motors anläggning i Skövde att sälja och serva Subaru som komplement till Hyundai.
Runes Bil i Habo, utanför Jönköping, har också tagit upp Subaru som komplement till Isuzu och Honda. Företaget är en av Sveriges äldsta Hondahandlare och har den högsta Honda-tätheten i Sverige i sitt distrikt.
Även Eskilstuna Fordon har tagit upp märket efter Landrins Bil och sedan en tid är Torvalla Bil i Haninge och Värmdö nya representanter för Subaru.

Nya Isuzu-ÅF
Japanska Isuzu expanderar sedan en tid snabbt sitt svenska ÅF-nät. C A Cegerblads Bil i Hallstavik i norra Uppland har nyligen blivit ny återförsäljare och serviceverkstad för märket, liksom Bilbolaget Roy Anderssons anläggning i Mellerud i Dalsland och Kronobergs Bilaffär i Ljungby.

Nya Citroën-ÅF
Citroën expanderar starkt med flera nya återförsäljare och serviceverkstäder runtom i landet. Autoval i Sundsvall är en, Kumla Motorcentrum i Närke en annan, liksom Hedin Bil i Halmstad och Risbergs Bil i Täby i nordöstra Stockholm.

Förenade Bil i Malmö …
… invigde i början av november sin nya anläggning för Jaguar och Land Rover. Det handlar om en byggnad på 2 500 kvadrat i nära anslutning till motorvägen Yttre Ringvägen.

Årets mekaniker 2017
Bilal Mouhib
utsågs till Årets mekaniker inom Mekonomen Group. Bilal kom till Sverige 2015 och har på kort tid lärt sig det svenska och acklimatiserat sig till arbetslivet på Speedy Bilservice i Huddinge. Enligt utnämningen har han ”påverkat hela verkstaden med sin positiva anda, hjärtliga bemötande och engagemang”.

Magnus Bengtsson är ny vd på Björkmans Bil i Västerås (Opel och Peugeot). Han kommer närmast från tjänsten som försäljningschef på Mercedes Benz Stockholm och har tidigare varit bland annat Sverigechef för Citroën, försäljningsdirektör för Mitsubishi Motors Sverige och drivit tre Mitsubishi-anläggningar i Stockholm. Han började sin bana i olika roller inom Opel-sfären.

Nicholas Parts

Nicolas Parts blir general manager för Suzuki.

Nicholas Parts, 49, tidigare bland annat marknadschef för Peugeot och vd för Opel Sverige samt Training Partner, tillträder i vår en ny tjänst som general manager för Suzuki med totalansvar för försäljningen av märkets personbilar, reservdelar och tillbehör i Sverige. Vd:n Mattias Larsson kommer därmed att lägga alla kraft på affärsutveckling inom moderbolaget Nimag.

Norges största bilhus Møllergruppen ändrar namn till Møller Mobility group som en signal för att man i framtiden vill se sig som en leverantör av mobilitetslösningar och inte enbart fysiska produkter. Namnbytet skedde ungefär samtidigt som koncernens miljonte bil levererades, mitt under ”en digital transformation”, som koncernchefen Terje Male uttryckte det.

Klartecken för byggen
För femte året i rad slår bilförsäljningen på Nybergs Bil rekord med cirka 4 500 sålda bilar. I och med det ökade eftermarknadsbehovet som följer byggs serviceanläggningen på Kålgårdsgatan i Jönköping om till en modern och högeffektiv tvättgata, ett ”bil-spa”, med kapacitet på 60 bilar i timmen.
– Tack vare flera framgångsrika år med Ford, Renault och Dacia transportbilar bygger vi samtidigt ut transportbilsverkstaden och ökar kapaciteten där. Investeringarna motsvarar drygt 20 miljoner och beräknas stå klara under första halvåret 2018, berättar vd:n Anders Larsson.
Jönköpings kommun har också gett klartecken för ett nytt Porsche Center vid E4:an i Jönköping som ska byggas mitt emot Holmgrens bilvaruhus. Och i samma område som Holmgrens i Värnamo är det klart med byggstart för BilMånssons nya anläggning på Bredastens-området vid E4, ett projekt som väntas bli klart i början av 2019.

Nybyggaranda i Haninge
Lindholm Bil har börjat sälja Citroën och upphört med försäljningen av Subaru efter drygt elva år. Nästa sommar flyttas verksamheten till egna nybyggda lokaler om cirka 2 000 kvadrat i Albyberg, Södertörns nya bilkluster med flera stora aktörer – Olofsson Bil bygger ny anläggning för Skoda och Seat och Torvalla Bil uppför Sveriges största Kia-anläggning. Tidigare Citroënåterförsäljaren Lagerstedts Bil flyttar dit den nyss upptagna försäljningen av Ford. Yamahacenter är också på väg till området och många rykten surrar om fler bilhandelsetableringar i den moderna företagsparken där det också planeras för hotell och restauranger.

Tung Bernersflytt
I dagarna packar Berners i Sundsvall för fullt för att flytta Tunga fordon och VW transportbilar till en ny anläggning i Birsta, 7 500 kvadrat stor på en tomtyta om 37 400 kvadrat. Det är den största investeringen i Berners historia. Skeppen blir 36 meter långa och upp till tre lastbilar utan släp får plats efter varandra. Och transportbilarna inryms alltså under samma tak.
Ur hållbarhets- och miljöperspektiv är anläggningen toppmoderna med ett slutet vattensystem där inga kemikalier släpps ut, med solceller, bergvärme och extra isolering.
– Vi skulle kunna ha byggt några miljoner billigare, men jag och Berners vill satsa på hållbara anläggningar och ta ett ansvar för framtiden, säger koncernchefen Stefan Rasteby.

Northcar expanderar
Sundsvallsföretaget Northcar tar in husbilar och mopedbilar av varumärkena Bürstner och Laika och blir samtidigt återförsäljare av mopedbilar för Ligier och Microcar. I och med det flyttar systerföretaget Northbike till andra lokaler och Northcar kan breda ut sig med sitt nya produktsortiment.
Northcar grundades 2009, säljer nya och begagnade person- och transportbilar av märkena Opel, Jeep, Fiat, Isuzu och Doge och är auktoriserad verkstad för Saab, Opel, Chevrolet, Jeep, Dodge, Lancia, Fiat, Chrysler och Isuzu.

If är först ut …
… att nappa på MRF:s uppvaktning om lånebilar till fordonsutbildningar. Skolor från hela Sverige kan nu ansöka om att kostnadsfritt få låna en modern inlöst bil till undervisningen innan fordonet lämnas till demonterare för återvinning. Ett extra gott öga uppges If ha till gymnasieskolor med Motorbranschcollege-status. MRF hoppas att flera försäkringsbolag, men också generalagenter och andra branschaktörer ska stötta fordonsutbildningarna på liknande sätt.

Finnvedens Lastvagnar …
… som är en av landets ledande privata återförsäljare av Volvo lastvagnar med tjugo anläggningar i södra Sverige, har invigt en ny fullserviceanläggning för lastvagnar och bussar i södra Skövde. ”Kommunen är expansiv och ett viktigt transportnav för åkarna i Skaraborg med omnejd. Att Volvo tillverkat motorer här i hundra år gör satsningen extra rolig”, säger vd:n Anna Liljedahl.
Den tidigare anläggningen var trångbodd och uppställningsytorna för små. I den nya anläggningen är prognoser om framtidens fordonsflotta invävda, liksom både kundernas och personalens synpunkter.
Området omfattar 44 000 kvadrat, generösa kringytor för säkra körstråk och uppställning. 4 150 kvadrat är bebyggt med service- och skadeverkstad, tvätt- och smörjhall samt moderna kund- och personalutrymmen. Fastigheten får åtta hela och två halva skepp som förbereds för framtidens ökade fordonsvikter och längder.
– En ny anläggning som denna byggs för både kunderna och personalen. Ska vi ha den bästa personalen måste vi också erbjuda den bästa arbetsmiljön, säger service- och regionchefen Anders Gustafsson.
Bolaget har på senare tid byggt nytt i Nässjö, Vimmerby och Vetlanda. Parallellt har man förvärvat en anläggning i Ängelholm och på tur står ett förvärv i Kristinehamn.