Lack, plast & skador

Jan Olvenmo

Jan Olvenmo är ansvarig för plast-, lack- och skadefrågor på MRF. Har mer än 30 års branscherfarenhet

Summera din fråga i en mening. T.ex: "Hur gör man med kunder som vill få med gamla skador?"

Jan Olvenmos expertsvar

”Gör inte gratisjobb!”

Fråga:

Jag undrar om jag kan använda gammal yta i stället för ytberoende meryta när jag ska tidsätta en takkant eftersom försäkringsbolaget inte vill betala för meryta på a-stolpen?
Vi har flera fall där vi har målat en bakskärm och tar då ytberoende meryta på takkanten när stolpen vid bakskärmen är för bred, och meryta på a-stolpen. Försäkringsbolaget säger då nej till meryta på a-stolpen för att det inte kan målas ytberoende meryta på en annan ytberoende meryta.
I sådana fall struntar vi oftast i att ta betalt för a-stolpen, men målar den ändå för att kunden/bilägaren ska bli nöjd.
Krille

Svar:

Ja, Krille, den här frågan är inte ovanlig. Jag delar upp svaren lite.
Har man som just i ditt fall med en takkant som ska målas med meryta så ska den tidsättas som meryta. Man ska inte tidsätta en meryta med gammal yta, för då blir det fel för alla parter; ni får för mycket tid, försäkringsbolaget debiteras fel kostnad.
Sedan till det där med den lilla a-stolpen, oftast cirka sex kvadratdecimeter stor, hur gör man då med den?
Jo försäkringsbolaget har i princip rätt i att man inte kan måla en ytberoende meryta på en detalj och sedan ta en ny ytberoende meryta på nästa detalj; det blir ju två detaljer i följd som ytberoende meryta målas på. Här kan man erbjuda kunden/bilägaren att själv betala för den. Oftast blir det små belopp.
Tänk på att i meryta ingår inte tid för och slipa bort stenskott eller material för grund. Vill kunden ha bort det så blir det gammal yta på a-stolpen.
Jag rekommenderar ingen att göra ”gratis-jobb”, för glöm inte att om kunden klagar så är ni ansvariga för det ni gjort och då kan den där gratis lacken på a-stolpen bli dyr. Så tidsätt rätt och sluta göra gratisjobb.
Jan Olvenmo

Tillbaka