Längre ner här på sidan hittar du frågan och svaret. Klicka på bilden för fler expertfrågor och svar!
Verkstad

Joachim Due-Boje

Joachim Due-Boje är ansvarig för service-marknadsfrågor på MRF. Sitter i Allmänna reklamationsnämnden. 08-701 26 38

Summera din fråga i en mening. T.ex: "Vad gäller när en kundbil påkörs?"

Joachim Due-Boje - expertsvar

Bedömningssport

Fråga:

Vi förmedlade en RS6:a tidigt i höstas. Audin var en 2015 års modell med endast 5 200 mil på mätaren. I november, 200 mil senare, pajade bilen och blev bärgad till en Audiverkstad som konstaterade växellådshaveri. Lite snopet kan man tycka med så få mil på mätaren. Vid leveransen valde köparen en helförsäkring från ett av de större bolagen. Vi lämnade ingen garanti för vi var inte ”leverantör” av bilen, vi hjälpte bara till med finansiering. Vi rådde såklart bilägaren att be verkstaden skicka in en anmälan till bolaget på en maskinskada.

Verkstaden fick svar från bolaget att de ville forska lite mer innan de skulle få ett skadesvar. Nu nekar bolaget konsumenten hjälp med stöd av sexmånaders­regeln och ursprungligt fel, enligt Konsumentköplagen. Känns lite surt när vi bara har varit med och finansierat bilen, och den gick alldeles utmärkt fram tills lådan pajade. Vad ska vi göra?

Malin, begbilshandlare i väst

Svar:

Eftersom ni står som leverantör i köpeavtalet bryr sig inte bolaget om att ni endast agerat som finansiär, de stödjer sig på sexmånadersregeln (de första sex månaderna ska säljaren bevisa att felet inte är ursprungligt).

Vi har noterat att bolagen mer och mer stödjer sig på denna regel, och hävdar att fel inom denna tidsperiod fanns från början, vilket de oftast inte gör, många fel som i ditt fall är plötsligt uppkomna. Om verkstaden inte får godkänt på skadesvaret får ni be bilägaren anmäla försäkringsbolaget till ARN, och ifrågasätta varför maskinskadan inte gäller. Viktigt är att ni hjälper till att backa upp honom med argumentation. Be verkstaden att ta bilder på lådan och växellådsoljan för att bevisa att det inte förekommer läckage eller föroreningar.

Skriv ut bilder från verkstadshandboken, bifoga felkodsläsning. Avsluta argumentationen med att skriva att det är oförenligt med felets art att felet skulle kunna vara ursprungligt, bilen har bara två pedaler.

Joachim Due-Boje

Tillbaka