Verkstad

Joachim Due-Boje

Joachim Due-Boje är ansvarig för service-marknadsfrågor på MRF. Sitter i Allmänna reklamationsnämnden. 08-701 26 38

Summera din fråga i en mening. T.ex: "Vad gäller när en kundbil påkörs?"

Joachim Due-Bojes expertsvar

Bilen rycker till

Fråga:

Vi sålde en XC60 av 2013 års modell med cirka 12 000 mil på mätaren till en man från Blekinge för en tid sedan. 

Eftersom min firma finns i Västra Götaland så har vi inte nära till varandra. En månad efter köpet ringde bilägaren och sa att bilen rycker till något ibland (automat) vid växling från backen till drive. Han har varit hos en auktoriserad Volvoverkstad som sagt att växellådan måste ”packas om” för 17 000 kronor. 

Jag har kollat med några verkstäder i min närhet som säger att det inte är helt ovanligt med sådana ryckningar på den modellen och att det egentligen inte är någon defekt, mer en egenskap. 

Jag har talat med kunden som vill att vi ska fixa detta och han vill lämna den för åtgärd hos en auktoriserad verkstad. Men om det är en egenskap så känns det som att klippa en gris, onödigt. Hur ska jag göra?

Amil, begbilhandlare

Svar:

Att jaga och laga egenskaper har jag skrivit om flera gånger, vissa saker låter, rycker och vibrerar mer eller mindre för att det är just en egenskap. Många gånger blir det dessutom en bedömningssport om nivån på egenskapen. 

Vanligast är att det inte blir någon skillnad efter ett byte eller en renovering. ARN skulle kunna bedöma det som ett ursprungligt fel eftersom felet/egenskapen uppträtt endast en månad efter köp.

Här gäller det att vara lite försiktigt, du har alltid rätt att åtgärda eventuella fel själv. Antingen anlita någon verkstad i Blekinge, bärga/hämta bilen, eller ersätta kunden för att köra fram och tillbaka till dig. Om ni inte kan komma överens om någon sådan lösning, låt kunden gå till ARN så får de avgöra. 

Var noga med att se vilka krav som anmälaren har och svara
i tid! Den bästa lösningen kanske finns hos ARN i form av ett
avslag, en hävning eller att du får åtgärda eventuellt fel om det blir bedömt så.

Joachim Due-Boje

Tillbaka