Verkstad

Joachim Due-Boje

Joachim Due-Boje är ansvarig för service-marknadsfrågor på MRF. Sitter i Allmänna reklamationsnämnden. 08-701 26 38

Summera din fråga i en mening. T.ex: "Vad gäller när en kundbil påkörs?"

Joachim Due-Bojes expertsvar

Storleken saknar betydelse, däremot inte omkretsen

Fråga:

Vi bytte in en Volvo S60 för en tid sedan och i inbytestestet noterade vi slitna däck. Självklart monterade vi nya däck, utfört på vår internverkstad. Efter iordningställandet hamnade bilen i begagnathallen, den blev så klart stående ett tag för vi såg inte så många herrar med hatt i bilhallen denna vår. Vi visste innan att det inte skulle bli slagsmål om denna fina Volvomodell, men efter en tid kom det in en gentleman sjuttioplus som intresserade sig för bilen.
Efter ytterligare tre besök och till sist ett fjärde, besökte farbrorn oss igen och denna gång ville han visa upp fyndet för sin tjusiga hustru. Hon var dock måttligt intresserad och jämförde den lite trista gråa nyansen med en Amazon hon hade åkt i sin ungdom.
Hur som helst, paret köpte bilen och leveransen gick smidigt några dagar senare.
Det gick en tid, våren gick över i sommar och vi levererade bra med bilar under försommaren.
Plötsligt en tisdagsmorgon kommer en herre mot mig med bestämda steg, och frågar om jag är jag. Han får en kvittering på sin fråga och börjar sedan med sitt ärende. Det var så klart farbrorn med Volvo sedanen jag hade framför mig. ”Det är fel dimension på däcken”, sade han med bestämd röst. ”Det ska vara 215/55 – 16, det är bara 205:or på denna modell”, förtydligade mannen. ”Mitt försäkringbolag vill inte att jag kör omkring med fel dimension heller, jag har ringt och pratat med dem”, fortsatte han och krävde att vi skulle byta alla däck på bilen utan kostnad. Måste jag det?
Anders, bilhandlare med volym

Svar:

Den som kom på att blandningen av millimeter, procent och tum på däck var en bra idé skulle bli dragen i örat. Minns att Michelin gjorde ett försök att göra om fälgdimensionen från tum till millimeter med TRX-hjulet, det gick så där. Djungeln av konstiga mått och mätningar på däck har funnits sedan trissorna hamnade på fordon. I helbilsgodkännandet står den dimension som bilen blivit godkänd med. Rullomkretsen får inte avvika med plus/minus fem procent, som du säkert vet är en ”normalomkrets” ungefär 2 000 millimeter på en normalstor bil. Om du räknar ut skillnaden (rullomkrets.se eller ngn annan sida) mellan 205 och 215 i bredd blir skillnaden 1,67 procent.
Det får vara fem procent men däckbranschen rekommenderar två procent, bilen är alltså okej.
Skulle ärendet prövas i Allmänna reklamationsnämnden tror jag inte det skulle bli till din kunds fördel. Din utmaning är att förklara det för honom!
Joachim Due-Boje

Tillbaka