Verkstad

Joachim Due-Boje

Joachim Due-Boje är ansvarig för service-marknadsfrågor på MRF. Sitter i Allmänna reklamationsnämnden. 08-701 26 38

Summera din fråga i en mening. T.ex: "Vad gäller när en kundbil påkörs?"

Joachim Due-Bojes expertsvar

Vem ska kolla färgkoden?

Fråga:

En av våra samarbetspartners som skickar lackjobb till oss sänder aldrig med vilken färgkod det är på bilarna. Vi har bett alla våra samarbetspartners att titta efter, redan när de gör den första skadebesiktningen, vad det är för färgnummer på bilarna och alla gör detta förutom en av dem. Vi ser att det verkligen hjälper oss billackerare för att få ner ledtider och slippa strul med demontering av detaljer när vi måste måla meryta.
Men en verkstad, som sagt, vill inte göra det. Tydligen är det deras enda skadeberäknare som säger nej, säger att det inte ingår i hans arbetsuppgifter som skadeberäknare/kundmottagare/planerare.
Så vad gäller här egentligen? Vem ska kolla färgnummer? Är det vi på billackeringen eller är det skadeberäknaren på skadeverkstaden?
Berra

Svar:

Ja, du Berra man blir så trött av att höra vad som inte ingår i arbetsuppgifterna. Varför inte tänka klart på detta i stället för och bara flytta problemet till någon annan.
En skadeberäknare ska beräkna en preliminär skadekostnad! Här måste byte, riktning och reparation av delar beräknas. Många av delarna ska ju därtill sedan lackeras så därför måste även lackeringen kalkyleras.
Hur skulle skadeberäknarna veta vilken lacktyp (tvåskikt eller treskikt) de ska kalkylera med om de inte kikar på färgkoden? Hur vet de att en kulör stämmer och att det kan målas kant i kant?
Nej, skärpning skadeberäknare! Det finns inget uttalat eller skriftligt krav, men här ska sunt förnuft råda. Om vi med en så enkel sak kan underlätta för alla inblandade i processen när vi ska hjälpa bilägare och reparera deras trasiga bilar bättre och fortare, då ska det ingå i skadeberäknarens arbete.
Jan Olvenmo 

Tillbaka