3D-teknik lär robotbilar  att förstå fotgängare

Det här ser kanske ut som ett avancerat konstprojekt. 
Men de här 3D-bilderna är det bästa sättet att lära robotbilar hur fotgängare rör sig. 
Du har säkert pratat i mobiltelefon någon gång, stannat och sen plötsligt bytt riktning.
Såna oförutsägbara rörelser är rena mardrömmen för självkörande bilar. Datorer är så ”dumma” att det krävts åratals arbete att få dem att förstå något så enkelt som stopp- och hastighetsskyltar.
Men nu har forskare skapat ett nytt sätt att få hjärnorna i robotbilar att lära sig hur fotgängare rör sig. Man har gjort det genom att använda 3D-bilder i stället för de traditionella 2D-bilderna.
– Om de här fordonen ska fungera och interagera i den verkliga världen så måste vi se till att deras förutsägelser om var fotgängare kommer att befinna sig inte sammanfaller med den plats dit bilen är på väg, säger Ram Vasudevan, forskare vid University of Michigan.
Man visade bilen korta filmer där fotgängare rörde sig och stoppade mitt i filmen och lät bilen gissa vart fotgängaren var på väg. Sen visade man facit vilket datorns självlärande program sedan drog nytta av.
Förutom att använda 3D-teknik gav man datorn information om sådant som steglängder, mobilpratande samt människans rent fysiska begränsningar.
– Den genomsnittliga felgissningen för robotbilen var ungefär 10 centimeter efter en sekund och mindre än 80 centimeter efter sex sekunder, säger forskaren Matthew Johnson-Roberson vid University of Michigan.
– Vid alla andra jämförbara metoder var man upp till sju meter fel.
Resultatet från forskningen har publicerats i den vetenskapliga tidskriften IEEE Robotics and Automation Letters.
Text Mikael Jägerbrand / Foto University of Michigan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar