Nytt rekord: Jaguar är världens snabbaste 4-dörrars sedan

En Jaguar har slagit nytt rekord på den berömda racingbanan Nürburgring. Nya modellen XE SV Project 8 är världens snabbaste 4-dörrars sedan. 

Det behövdes ingen avancerad mätutrustning när nya Jaguaren slog nytt rekord på den klassiska Nürburgring-banan i Tyskland.

Den nya produktionsbilen XE SV Project 8 körde de 20,8 kilometrarna på 7 minuter och 21 sekunder. Det är 11 sekunder snabbare än någon annan 4-dörrars sedan _ till och med snabbare än vad många sport- och racingbilar klarar av.

Racerbanan är som bekant notoriskt svår och kallas ofta för ”det gröna helvetet”. Men räkna inte med att du klarar banan så snabbt, Jaguaren kördes av racerföraren Vincent Radermecker.

Det är inte heller så lätt att köpa bilen när den släpps om några månader. Produktionen har begränsats till 300 handtillverkade enheter. Dessutom har den en prislapp på 1,7 miljoner kronor. Modellen XE SV Project 8 är den mest extrema produktionsbilen som Jaguar byggt. Den har en 5-liters V8 med 600 PS och en maxfart på 300 km/h.

Text Mikael Jägerbrand / Foto Jaguar

Ing-Cathrin Nilsson

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar