Chocksänkta Tesla-priser

Tidigare i vintras sänkte Tesla priserna i Kina, och nu är det Sveriges tur. I natt sänktes priset med så mycket som 20 procent på Model Y, vilket kan leda till ett priskrig på ebilar.

Model Y kostar nu 539 990 kronor, tidigare var priset 689 900. Model Y Performance har sänkts med 80 000 kronor till 729 990, en sänkning med 10 procent.

Den billigaste versionen av Model 3 har också fått sänkt pris med 100 000 kronor, till 519 990 kronor.

En person med god insyn i Tesla säger till Motorbranschen att sänkningarna i första hand handlar om att omsätta stora lager bilar, men menar att företaget också har en aggressiv plan för att producera ännu fler bilar. Han tror därmed inte att det skall tolkas som en desperat åtgärd, snarare ett sätt att växa ytterligare.

– Marknaden har svalnat på grund av konjunkturen, men jag tror inte att elbilar har haft sin popularitetstopp, tvärtom. Om allt fler har råd att köpa elbil blir de ännu mer eftertraktade.

Han ser nu risk för priskrig.

– Det står redan på flera svenska elbilsforum att människor som har beställt en ny elbil av konkurrerande tillverkare vill avbeställa köpet om inte den tillverkaren sänker priset med motsvarande summor. Detta kommer också att påverka begagnatmarknaden.

”Herregud, det här kommer fullständigt att krossa marknaden och begmarknaden för bilar runt 500”. ”Hämtade min bil för 14 dagar sedan. Hur utnyttja ångerrätten?” ”Det här påverkar ju i förlängningen priser på alla nya och begagnade bilar, kanske främst elbilar men även fossilbilar. Börjar redan bubbla lite i VW ID4-gruppen har jag sett.” Så lyder några av kommentarerna på Tesla-forum i dag.

Volvo XC40 Recharge kostar nu mer än Tesla Model Y. VWs ID.4 kostar 584 900 kronor, betydligt mer än Tesla Model Y.

Nella Bergström

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar