Det här är framtidens självkörande budbilar

Glöm de stora vita skåpbilarna. Framtidens budbilar är självkörande – och inte större än en kylväska.
Det här ser kanske ut som en leksak eller en kylväska på hjul. Men det är troligen så här framtidens självkörande budbilar kommer att se ut. I alla fall i våra större städer.
Redan i dag är Starship världens mest framgångsrika självkörande budbil. Ungefär 1 000 små robotbilar kör dagligen omkring på företagsparker och universitet runt om i världen.
De här fordonen är bara 55 cm höga och 70 cm långa och det är därför svårt att kalla dem bilar, tillverkaren använder i stället ordet ”bottar”.
Starship-robotarna är framför allt skapade för att sköta leveranser av pizza, smörgåsar, snabbmat, post eller kanske en bärkasse från närbutiken. De klarar bara laster på 10 kilo.
Kunden beställer via en app och köpet stoppas ner i det låsbara lastutrymmet. Den sexhjuliga botten åker sedan i väg med en rätt blygsam toppfart på 6,4 kmh. När den kommer fram till ytterdörren får kunden ett meddelande och använder sedan en app för att öppna locket.
Roboten är utrustad med nio olika kameror och står under hela färden under uppsikt från ett kontrollrum. Om en tjuv försöker stjäla lasten – eller roboten – så hamnar denne garanterat på bild, och får troligen också en utskällning från operatören via en inbyggd högtalare.
Just nu används de här gulliga robotarna i USA, Storbritannien, Tyskland, Schweiz och Estland. Och den används av posten, Dominos pizza, it-företag och lyxiga klädmärken.
Text Mikael Jägerbrand / Foto Starship Technolog

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar