Det här är världens svartaste bil

Det här är utan tvekan världens allra svartaste bil.
Fordonet, en ny BMW X6, har lackerats med den galna färgen Vantablack VBx2.

Den supersvarta färgen Vantablack är så extrem att den framför allt används till stridsflygplan och vid tillverkning av rymdteleskop där man vill undvika minsta lilla reflex.
Det här är första gången man använder Vantablack för att lackera en bil. Tillverkaren Surrey NanoSystems hade fått förfrågningar från flera tillverkare men nappade inte förrän BMW hörde av sig om att svärta ner en X6-bil.
Eftersom Vantablack är så extremt svart så kunde man inte använda originalfärgen. Den reflekterar så lite ljus att bilen hade sett helt platt ut – det hade sett ut som om man tittade ner i ett svart hål. Kort sagt, det hade sett så udda ut att det skulle ha förvirrat medtrafikanterna.
Tillverkaren Surrey NanoSystems gjorde därför en specialvariant man kallar VBx2. Färgen reflekterar 1 procent av ljuset vilket gör att bilens former går att se, även om allt fortfarande är supersvart.
Det svarta samarbetet gällde bara en utställningsbil eftersom färgen än så länge inte går att göra tillräckligt hållbar för daglig användning.
Det handlar egentligen inte ens om en ”färg”. Vantablack görs av miljontals extremt små bitar koltuber, de är 5 000 gånger tunnare än ett hårstrå. De många små rören skapar en yta som är så komplicerad att ljuset inte reflekteras.
Mikael Jägerbrand

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar