Längre ner här på sidan hittar du frågan och svaret. Klicka på bilden för fler expertfrågor och svar!
Bilhandel

Klaus Silfvenius

Klaus Silfvenius är ansvarig för frågor gällande bilhandel hos MRF. 08-701 63 14

Summera din fråga i en mening. T.ex: "Kan kunden kräva hävning?"

Klaus Silfvenius - expertsvar

Bilen uppfyller inte förväntningarna

Fråga:

Jag har en kund som köpte ny bil av oss för en månad sedan. Nu kommer hon och vill häva köpet för att det är för dålig värme i bilen, enligt henne. Hon hävdar att eftersom hon fryser i bilen trots full värme kan bilen inte uppfylla specifikation för en bil som används i Norden.

Det är en hybrid och i övrigt finns inga fel på bilen. Jag vill bara kontrollera att jag gör rätt när jag avvisar hennes krav.

Johan

 

 

 

 

Svar:

Inget nytt problem

Du har helt rätt. Om bilen är felfri i förhållande till specifikation enligt helbilsgodkännandet har kunden ingen hävningsrätt. För att häva köpet måste det vara ett väsentligt fel för att hävning ska komma i fråga och eftersom det inte finns något fel finns det ingen rätt för kunden, såvida kunden inte vid köpet har ställt ett krav på produkten som ni godkänt.

Det måste alltså vara ett uttalat krav som ni godkänt inför avtalsskrivningen, vilket jag förutsätter inte är aktuellt i detta fall då du i så fall borde nämnt det.

Det är ju inte vanligt vid konsumentaffärer men vid större upphandlingar kan det förekomma krav som måste uppfyllas.

Problemet med svag värme är heller inte ett nytt problem, det är kopplat till låg förbrukning och på snåla dieslar och hybridbilar behöver man ofta en kompletterande värmekälla, en så kallad ”grill”, det vill säga en luftvärmare i ventilationskanalen. På dieslar är det ett mindre problem att driva dessa men då de är kraftiga strömförbrukare vill man inte ha dem för effektiva när en hybrid går på batteri, det skulle kraftig förkorta räckvidden med batteridrift.

Klaus Silfvenius

Tillbaka