Bilhandel

Klaus Silfvenius

Klaus Silfvenius är ansvarig för frågor gällande bilhandel hos MRF. 08-701 63 14

Summera din fråga i en mening. T.ex: "Kan kunden kräva hävning?"

Klaus Silfveniuss expertsvar

”Vi lämnade aldrig med något garantidokument”

Fråga:

Vi är ett mindre begbilsföretag som till stor del drivs av vår ägare. Därutöver är vi bara två, jag som är nyanställd säljare och en kollega som hanterar bilar som ska på rekonditionering eller verkstad samt hjälper oss andra med diverse praktiska saker.

Jag är själv van att arbeta i större organisationer, har tidigare varit anställd som begagnatsäljare på en av de större auktoriserade återförsäljarna med ett av Sveriges största bilmärken. Där hade
vi en märkesknuten begagnatgaranti som köptes till våra bilar och jag hade tillgång till verkstad och andra resurser för att lösa det mesta.

Nu har vår ägare för första gången på flera år tagit en längre semester och är på andra sidan jorden och givetvis uppstår då problem i en affär som han gjorde innan han tog semester. En äldre bil från 2009, som dock bara gått 12 000 mil, såldes och köparen undrar över garantierna då det nu uppstått problem med att bromsvarningslampan börjat lysa.

Vi lämnade en MRF Trafiksäkerhetsgaranti för tre månader/300 mil till bilen, vilket är noterat i köpeavtalet, men något garanti­dokument fick han inte.

Har kunden rätt till reduktion av priset?

Anton

Svar:

Svaret på din fråga får jag utvidga lite, det verkar som din arbetsgivare kan sin sak men att han slarvar lite. 

Det är viktigt att kunden alltid erhåller ett garantibevis som anger vilka garantier som ingår i affären. Dokumenten kan ni erhålla från MRF:s kansli, enklast genom att teckna ett online-abonnemang och tanka ner dokumenten från portalen. 

Vad gäller Trafiksäkerhetsgarantin, som är rätt att använda i den här typen av affär, så täcker den i princip de punkter som besiktningen kontrollerar. 

När det kommer till en lysande bromsvarningslampa så behövs en noggrannare kontroll vad orsaken är, vanligast beror det på slitna bromsbelägg, men det kan också vara andra orsaker.

Om det är bromsbeläggen som är orsaken så klassas de normalt som slitdelar och täcks inte av garantin. Dock bör ni beakta hur långt kunden har kört sedan han fick bilen levererad, det vill säga om beläggen var slut vid leverans eller då kunde bedömas som acceptabel förslitning.

Om det är andra orsaker så måste det bedömas från fall till fall.

Klaus Silfvenius

Tillbaka