Längre ner här på sidan hittar du frågan och svaret. Klicka på bilden för fler expertfrågor och svar!
Lack, plast & skador

Jan Olvenmo

Jan Olvenmo är ansvarig för plast-, lack- och skadefrågor på MRF. Han har mer än 30 års branscherfarenhet.

Summera din fråga i en mening. T.ex: "Hur gör man med kunder som vill få med gamla skador?"

Jan Olvenmo - expertsvar

Kan vi ta betalt för att lackera om grunden när kulören inte funkar?

Fråga:

Jag undrar hur vi ska göra när vi har en ny stötfångare som är grundlackerad från fabriken men i fel färg? I dag är dom flesta stötfångarna vi får grundlackerade i en ljus kulör och det går bra, men ibland får vi stötfångare som är grundlackerade i en mörk grund och där får vi problem med dom ljusa kulörerna. Vi har till exempel en röd kulör som förutsätter att stötfångaren är grundlackerad i en ljus kulör. Dem får vi lackera om med en ljus grund. 

Till min fråga: Kan vi ta betalt för den grundningen? Vi har inte gjort det tidigare, men jag har hört att andra gör det. Vem har rätt?

Nyfiken LackarA

Svar:

Här får jag höra alla möjliga varianter; många hittar på och tror väldigt mycket och det skapar tyvärr bara mer förvirring än nytta.

För att hitta fakta gick jag till den senaste lackstudien 2010 och ställde frågan till dem som var med när den gjordes. Jag fick svaret att momentet inte finns med där (endast lackering av ny ogrundad plast har tid för att lackera grund och ersättning för materialet).

Vid diskussion om hur man bör hantera det du beskriver kom vi fram till följande: Om det krävs en annan ton/nyans/kulör på stötfångar-grunden än den som stötfångaren levererats i från fabriken för att stötfångaren ska överensstämma med angränsande detaljer så ska man ta betalt för en ny grund och den tid det tar att grundlacka om stötfångaren. 

Så svaret är: ”De andra” har gjort rätt! Ni har rätt att ta betalt för material och tid för att grunda om en stötfångare om den har fel kulör. Ni ska inte behöva stå för kostnaden att lacka om grunden för att fabriken lackat den i fel kulör eller levererat en stötfångare med fel grundkulör till er. 

Jan Olvenmo

Läs också: Har vi missat i annonsen?

 

Tillbaka