Här är robotbilens historia!

Snart är våra vägar fyllda med självkörande fordon.  Att ta fram tekniken har inte varit lätt; det har tagit lång tid. Mikael Jägerbrand har kartlagt de viktigaste årtalen i robotbilarnas historia.

1925
Första radiostyrda bilen
Den allra första radiostyrda bilen, ”American wonder”, chockade trafikanterna på Manhattan 1925. En Chandler 1926 utrustades med antenn och styrdes från en följebil. Den skapades som ett pr-jippo för en elektronikfirma.

1953
Första bilen styrd via slinga
Företaget RCA Labs skapade 1953 en miniatyrbil som kunde köra själv på en utlagd slinga. Några år senare, 1957, gjordes ett fullskaleexperiment på en motorväg i Nebraska.

1986
Första kamerastyrda bilen
Tyska forskare byggde 1986 om en Mercedes-Benz skåpbil. Den fick bland annat kameror och datorer. Datorn kunde analysera bilderna från kamerorna och körde sedan av sig själv. Robotbilen kallades ”WaMoRs”.

1994
Första robotbilen i vanlig trafik
Under 1994 gjordes ett försök med två olika robotbilar, bland annat en ombyggd Mercedes-Benz 500 SEL, på hårt trafikerade motorvägar i Paris. Fordonen kördes mer än 1 000 kilometer och som mest i 130 kilometer i timmen. Foto 2019 Daimler AG

1998
Första bilen med förarassistent
Toyota presenterade sin första modell med förarassistent redan 1998, Progrès. Du har nog inte hört talas om den eftersom den enbart fanns på den japanska marknaden. Med hjälp av en laser höll bilen automatiskt både rätt fart och rätt avstånd till bilarna framför.   Foto Wikipedia | CC3.0 | Mytho88

1999
Första robotbussen i kollektivtrafik
De självkörande minibussarna ParkShuttle började köra i holländska Rotterdam 1999. Linjen går i skytteltrafik mellan en tunnelbanestation och ett industriområde.  Foto Maurits Vink/Wikipedia

2009
Nätjätten satsar på självkörande bilar
Nätjätten Google har i dag några av de mest avancerade självkörande bilarna i världen. Man började sina tester redan 2009, men den första tiden gjorde man det i hemlighet.

2012
Första nummerskylten för robotbilar
Amerikanska delstaten Nevada var tidiga med lagar som tillät självkörande bilar. Man införde också en särskild nummerskylt för robotbilar som bland annat har en oändlighetssymbol: ∞.

2018
Första robotfordonet i Sverige
I januari 2018 började de första robotbussarna köra i Sverige. Företaget Nobina Technology trafikerade en kort linje i Kista utanför Stockholm.  Foto Nobina AB 2015

2018
Första dödsolyckan
I mars 2018 inträffade den första dödsolyckan med en helt självkörande bil. Bilen var en ombyggd Volvo XC90 som testades av taxibolaget Uber. Vid kraschen i Arizona dödades en 49-årig kvinna när hon gick rakt ut på vägen.

 

 

Ing-Cathrin Nilsson

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar