Här är USA:s hetaste nummerskylt

Snacka om en het nummerskylt. Delstaten New Mexico valde att marknadsföra sig som ”Världens chili-huvudstad” via bilarna – och utsågs till 2017 års bästa amerikanska skylt.
En tävling om ”årets bästa nummerskylt” är inget för oss i standardiserade Sverige. Men i USA utfärdas, och designas, skyltarna av 50 olika delstater. Och dessa tar uppgiften på allvar med färgglada bilder och slagfärdiga reklambudskap.
Den stora variationen gör att det finns tusentals skyltsamlare och det är dem som utser årets skylt genom sin förening, Automobile License Plate Collectors Association.
Den klara vinnaren i omröstningen blev den kryddiga ”Chile capital of the world”-varianten i New Mexico.
– Chilipeppar spelar en viktig roll i vår delstats kultur och är en av våra största tillgångar, säger New Mexicos guvernör Susana Martinez till tidningen USA Today.
– Den här nummerskylten låter världen veta att New Mexico, utan tvekan, är världens chili-huvudstad.
Den heta skylten lanserades under 2017 och blev en supersuccé. Bilägarna i delstaten kunde beställa den via nätet för 150 kronor. På bara några månader utfärdade man 140 000 chiliskyltar.
Delstaten New Mexico har en särskild variant av chilipeppar som kallas ”New Mexico chile”. Den är framodlad och är lite tjockare och kortare än vanliga chili, vilket är perfekt för att konservera den i burkar.
Tvåa i tävlingen kom Hawaiis vulkaniska motiv, följt av Wyoming och Oklahama.
Mer info: www.alpca.org/bestplate/2017
Text Mikael Jägerbrand

Ing-Cathrin Nilsson

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Relaterade artiklar