Härifrån styrs trafiken i rymden

De närmaste åren kommer det att bli kaos i rymdtrafiken eftersom antalet satelliter är på väg att tiodubblas. Snart kommer det att krävas fler ”trafikpoliser”.

Om din bil träffas av ett stenskott så kan det uppstå skador – men oftast är det bara irriterande.
Men i omloppsbanan runt jorden är hastigheterna så stora, 11 000 kmh!, att minsta lilla skruv eller järnbit kan förstöra en hel satellit.
De senaste åren har det inträffat allt fler tillbud och katastrofala krockar. 

I dag finns det ingen som är ansvarig för ordning och reda i rymden.
De enda som försöker hålla koll är amerikanska flygvapnet, US Air Force, som har en särskild rymdavdelning. Med hjälp av ett nätverk av teleskop spårar man trasiga satelliter och rymdskräp. Man spårar ungefär 22 000 rätt stora objekt, men kan inte ha koll på dem hela tiden.  

Nu vill allt fler experter att det inrättas en officiell trafikpolis i rymden som med hjälp av GPS kan hålla satelliterna på rejält avstånd från varandra.
Forskare vid University of Texas i Austin har nu erbjudit sig att administrera en neutral databas med GPS-koordinater för alla satelliter, både civila och militära. 

Problemet med trafikkaos i rymden kommer att bli allt större de närmaste åren.
I dag finns det cirka 2 000 fungerande satelliter i omlopp runt jorden. Ett stort antal företag, bland annat Elon Musk-företaget SpaceX, har planer på att skicka upp ytterligare 20 000 satelliter de närmaste tio åren. 

/Mikael Jägerbrand

 

Ovan, ett kontrollrum där amerikanska flygvapnet håller koll på trafiken i rymden. Bilden togs när vicepresident Mike Pence besökte flygbasen Schriever i Colorado.
Foto: US Air Force photo / Christopher DeWitt

Ovan, en helt ny satellit, GSSAP, som har som syfte att hålla reda på trafiken i rymden.
Foto: US Air Force  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar