Japaner går på begravning utan att lämna bilen

Du har säkert testat att köpa snabbmat i en drive-through. Men i andra länder går det att göra det mesta utan att lämna bilen. I Japan har man precis börjat med världens första drive-through-begravningar.
Som bilproffs vill du såklart ägna så mycket tid som möjligt i förarsätet.
Nu finns det till och med en begravningsbyrå där du kan hedra den avlidne – utan att släppa ratten.
Den här spännande drive-through-inrättningen finns i staden Ueda, nästan exakt i mitten av Japan.
Begravningsbyrån Minami Aishoden har skapat en särskild lucka för bilister samt en särskild parkering. Det främst skälet för satsningen är att underlätta tillgängligheten för rörelsehindrade och äldre. Men man inser att det också är perfekt för sörjande som har ont om tid.
Besökare som stannar till vid luckan kan signera en kondoleanslista på papper eller läsplatta,  och lämna över blommor och andra gåvor.
I luckan kan föraren och passagerare tända rökelse samtidigt som de har fri insyn till ett altare med ett porträtt av den avlidne.
Under själva begravningen börjar en lampa blinkar när någon anländer med bil och de övriga gästerna kan se vem det är på speciella bildskärmar.
– Det är klart att det är bättre för den avlidne att ha så många närvarande som möjligt, säger begravningsbyråns chef Masao Ogiwara till tidningen Asahi Shimbun.
En fördel med att använda drive-through-tjänsten är också att man slipper skaffa de formella svarta kostymerna och klänningarna som är traditionsenliga i Japan.
Text Mikael Jägerbrand

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *