”Kontinuerlig utbildning krävs”

Werksta har köpt 300 utbildningsplatser på kursen Instruerad tekniker elfordon. Här berättar Urban Magnusson, ansvarig för kvalitet på Werksta, hur resonemanget har gått.

Hallå där, vem är du?

– Jag har drivit skadeverkstad sedan 1986 och för sju år sedan, 2015, var jag med och startade skadeverkstadskedjan Werksta, då jag införlivade min verkstad RM Bilservice i detta bolag.

Hur kommer det sig att ni har köpt 300 utbildningsplatser? 

– Vi gör individuella utbildningsplaner och kompetensmatriser för all vår personal, i allt från allmän skadeutbildning till specifika märkesutbildningar. Utvecklingen på marknaden går mot allt fler el- och hybridbilar och då vi redan i dag har många av dessa bilar på våra verkstäder har vi lagt en särskild utbildningsplan för att säkerställa att vi har rätt kompetens för att hantera högvoltsfordon. MRFs branschstandard för säker hantering av elfordon, med dedikerade roller och kompetenser, är ett hjälpmedel för oss att försäkra oss om at vi har rätt kunskaper. Utifrån det har vi bedömt att alla som arbetar fysiskt med en bil, oavsett arbete, som minst skall gå utbildningen ”Instruerad tekniker elfordon”. Den personal som för sina arbetsuppgifter har behov av mer kunskap; allt från ”Fackkunnig elfordon” till ”Högvoltsexperter”, får även gå de utbildningarna.

Vilka behov ser du av ytterligare utbildning framöver?

– Även fortsättningsvis kommer det att krävas kontinuerlig kompetensutveckling för att kunna följa med i den snabba teknikutvecklingen och uppfylla ökade krav på hållbarhet och hållbara reparationsmetoder.

Hur många är ni på Werksta?

– Werksta har i dag totalt 80 skadeverkstäder i Sverige, Norge och Finland. Vi har cirka 400 medarbetare i Sverige.

 

 

 

 

Nella Bergström

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Relaterade artiklar