KW Bruun säger upp ÅF-avtal efter kritik

Kort efter att Holmgrens Bils vd Göran Strandberg gått ut på Motorbranschens sociala medier med kritik mot generalagenten KW Bruuns affärsmodeller sade huvudmannen upp deras Peugeot-avtal. Själva hävdar KW Bruun att uppsägningen inte är kopplad till kritiken. Men Holmgrens ägare Benny Holmgren ryter till och varnar andra återförsäljare för att göra affärer med KW Bruun.

Benny Holmgren brukar inte uttala sig offentligt i första taget. Men nu är måttet rågat. Peugeot- och Opelhandlarnas missnöje mot danska generalagenten KW Bruun har nått alla bräddar.
– Vi är ett kollektiv av bilhandlare i Sverige och för mig är det anständigt att uppmärksamma kolleger på att vi inte kan fortsätta sälja Peugeot med de affärsvillkor som erbjuds, något som också blivit extra tydligt under det senaste året då ett antal återförsäljare för Peugeot gått i konkurs under en period då bilhandeln har sina bästa år någonsin, säger Benny Holmgren är en av Sveriges största bilhandlare.

När Motorbranschen möter vd Göran Strandberg och ägare Benny Holmgren på Holmgrens Bil i Jönköping möts vi av två bilhandlare som dagen innan blivit uppsagda av KW Bruun som Peugeot-återförsäljare. Men det är inget som verkar ha gett en sömnlös natt.
– Som du märker är vi inte speciellt ledsna över situationen. Den här utvecklingen inte helt oväntad då vi valt att stå för det vi tror på och sedan en längre tid har planerat för en framtid utan KW Bruun.
– Min egen reflektion är att uppsägningen inte bara handlar om att demonstrera makt gentemot Holmgrens, utan även att tydligt visa återförsäljare vad som kan hända om man inte till fullo accepterar det som KW Bruun bestämt sig för att driva igenom, säger Strandberg.

Motorbranschen publicerade förra veckan en intervju med Göran Strandberg som, som första Opel-återförsäljare, öppet vågade kommentera de affärsvillkor som importören KW Bruun erbjöd sina handlare. Strandberg och Holmgren ser uppsägningen som en direkt följd av att artikeln publicerades på Motorbranschens hemsida.
– Vi fick en reaktion på artikeln med uppsägningen där motiveringen var att eftersom vi vid olika tillfällen, per mejl, telefonsamtal, personliga samtal och offentligt kritiserat KW Bruuns affärsupplägg så valde man att avsluta samarbetet med Holmgrens bil, berättar Strandberg.

KW Bruuns vd Tobias Pettersson förnekar att det uppsagda avtalet skulle ha någon koppling till kritiken:
– Med respekt för vår relation till Holmgrens vill vi inte heller gå in på några detaljer kring vår affärsrelation här. Det sköter vi i en direkt dialog med Holmgrens. Vi värderar våra affärsrelationer med våra återförsäljare väldigt högt och för vår dialog direkt med dem och inte i media, låter han mejla som svar.

Men Göran Strandberg vidhåller att avtalet som erbjuds av KW Bruun har villkor som inte fungerar, vilket gör att affären inte går att försvara. Men det handlar inte bara om pengar.
– Vi försöker driva företaget med bra värderingar. Man ska uppträda med respekt, finna glädje i det man håller på med, ta ansvar för relationeroch jobba tillsammans för att nå bra resultat. De utmaningar vi möter i samarbetet med KW Bruun går tvärtemot vår värdegrund så kombinationen av en svag affär, obefintligt samarbetsklimat och brist på respekt gör att uppsägningen inte är en oväntad eller ens en oönskad utveckling. Det är snarare så att den hade kommit i vilket fall som helst, säger Göran Strandberg.

Konsekvensen av uppsägningen är stor för Holmgrens Bil, men företaget har gått igenom två liknande omställningar när samarbeten med Saab och Toyota avslutats. Då handlade det om andra orsaker än vad som nu är fallet men Strandberg och Holmgren känner sig trygga med att göra den omställningen.
Att lämna Peugeot-affären innebär en planerad process under en period på upp till två år när det gäller försäljningen. Holmgrens bil kommer även därefter fortsätta serva Peugeot-bilar och ta hand om sina kunder.
– Det innebär att vi kan lägga mer fokus på andra märken, vidareutveckla begagnat-affären och flytta fokus från Peugeot till andra delar av vår affär.
– Samtidigt hade jag gärna sett att ägarna Groupe PSA förstod hur deras varumärken representeras i Sverige och såg över sin nuvarande importörverksamhet. Jag hoppas också att nya återförsäljare som är intresserade av att börja sälja KW Bruuns märken gör sin hemläxa så att de förstår vad de ger sig in på, säger Strandberg.

Benny Holmgren började i branschen 1979 och har sett det mesta, men samarbetet med KW Bruun verkar ha tagit nya höjder.
– Jag har byggt upp det här företaget under många år med en tydlig värdegrund och kan inte acceptera att vårt företag och våra medarbetare ska bli behandlade på det här sättet. Det ska vara roligt att gå till jobbet, att möta sina anställda, kollegor, kunder och partners.
– Att då samarbeta med en partner som medvetet försämrar vår affär i alla delar oavsett om det handlar om bilen, finansieringen, service eller reservdelar samtidigt som man fyller på den egna kassan är inte intressant för min del. Hela vår bransch har stora utmaningar och då väljer jag att möta dessa tillsammans med andra partners där man bemöts med respekt och vilja till samarbete, säger Benny Holmgren.

Det återstår att se hur resten av Peugeots och Opels återförsäljare och deras återförsäljarföreningar reagerar på uppsägningen.

 Text Maria Eriksson / Foto Lars Andersson

DET HÄR HAR HÄNT
Lördagen den 1 december övertogs Opel Sverige av KW Bruun med nya kommersiella affärsvillkor och ett avtal för lagerfinansiering som nästan alla återförsäljare vägrade skriva under. Samtidigt som KW Bruun tog över Opel i Sverige sades avtalet upp med finansbolaget GMAC. Holmgrens Bils vd Göran Strandberg framförde kritik mot affärsvillkoren, även om han också medgav att delar av avtalet var lönsamt. Just nu pågår förhandlingar mellan Opels återförsäljarförening och KW Bruun i ett försök att förbättra villkoren.

Ing-Cathrin Nilsson

4 Kommentarer

Björn

falsk marknadsföring direkt från huvudkontoret på socialmedier annonsen talar om att du kan privat lesa en granland X ultimate för 5199kr/månaden men när man sedan ska beställa bilen är den uppe i 5499 kronor / månaden
fult

Svara
Anders Thunell

Föga förvånande. Hr. Petterson trampar på i invanda hjulspår från sin tid som ansvarig för SsangYong. Arrogant och självgod utan verklighetsförankring.

Svara
anders spjuth

Typiskt för toppstyrda generalagenter. Det tas ingen hänsyn till lokala (svenska marknaden) förutsättningar. Det är tillverkaren som bestämmer. I Sverige är man bara marionett.
Jag har jobbat med dessa frågor i 30 år som regionchef och försäljningschef hos olika Generalagenter. Det är husbondens röst som gäller!

Svara
Sven-Åke B

Som kund blir man så upprörd över Peugeot Sveriges (Bruun&Cos) ’affärsmetoder’, att man lämnar, som offer för alla konkurser och brist på hederlighet.

Svara

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar