Nu finns de första digitala körkorten

I USA har man börjat använda digitala körkort för första gången. Legitimationen finns som en app i förarens mobiltelefon.
Nu behöver bilförare i fem olika amerikanska delstater inte oroa sig över att glömma körkortet hemma.
Det räcker att de tar med sig mobilen eftersom det nya digitala körkortet är en app. Den som tittar på skärmen blir dock inte särskilt överraskad eftersom det som syns har exakt samma utseende som själva körkortet.
Appen är specialanpassad av IT-företaget Gemalto för att också kunna fungera som legitimation när användaren till exempel ska köpa alkohol. Därför har den en del unika funktioner.
För många kan det vara nervöst att lämna ifrån sig en upplåst mobil till en kassörska eller polis. Därför så går körkortsappen att öppna med ett särskilt lösenord – utan att övriga mobilen går att använda.
När man öppnar appen och väljer id-kortsläget så visas inte heller känsliga uppgifter som adress, utan bara ditt porträtt och din ålder.
En fördel med det digitala körkortet är att det går att göra uppdateringar utan att man behöver tillverka ett nytt plastkort. Det gäller till exempel vid adressändring eller förnyelse.
De digitala körkorten testas just nu i delstaterna Colorado, Idaho, Maryland, Washington DC samt Wyoming.
Text Mikael Jägerbrand / Foto Germalto.com

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar