Nu fyller världens mest populära bil 70 år

I dag är mer än var tredje bil som säljs i världen en suv. Nästa år är det 70 år sen den första stadsjeepen lanserades – Willys Jeep Utility Wagon. 
Under andra världskriget visade sig den enkla Jeepen vara ett perfekt fordon för nästan alla miljöer.
Men när företaget lanserade den här märkliga varianten år 1949 så visste nog ingen att man skulle skapa en ännu större revolution inom bilbranschen.
Den första modellen av Willys Jeep Wagon kom redan 1946. Det var en tvåhjulsdriven variant som kallades Station Wagon.  År 1949 kom den viktigare fyrhjulsdrivna modellen som man döpte till Utility Wagon.
Och trots att många experter är oense om exakt vilken bil som faktiskt var den allra första stadsjeepen så anser de flesta att det är den här populära modellen som ska ha titeln.
Modellen kom vid precis rätt tidpunkt eftersom många stadsbor nu började flytta ut till förorten och behövde en större bil. Det här var också den första kombin som var tillverkad helt i stål och därmed säkrare än de fordon som fortfarande gjordes av trä.
Trots att den här stadsjeepen sålde i mer än 300 000 exemplar så dröjde det tills 1980- och 1990-talen innan stadsjeepen slog igenom på allvar.
År 2015 tog stadsjeepen över förstaplatsen som den största bilkategorin. Och försäljningen bara fortsätter att öka. Den globala försäljningen av SUV-fordon var 5 miljoner år 2000, 20 miljoner år 2015 och förväntas att nå 42 miljoner år 2031.
Vem vet om det finns några andra fordonskategorier för stadsjeepen att konkurrera med när den firar 100-jubileum år 2049.
Text Mikael Jägerbrand / Foto 2016 Fiat Chrysler Automobiles N.V. 

Ing-Cathrin Nilsson

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Relaterade artiklar