Ny forskning: Metallerna räcker inte för våra elbilar

Drömmer du om en värld där alla kör omkring med elbilar?
Då kommer du att få vänta länge visar ny forskning.
Hela världens produktion av sällsynta jordartsmetaller räcker bara för att skapa elbilar för Storbritannien.
Det kommer att ta mycket längre att byta ut världens alla fossildrivna fordon än man trott.
Enligt nya siffror från forskare i Storbritannien så räcker helt enkelt inte jordens resurser för en global satsning på elbilar.
För att tillverka batterier, generatorer och andra viktiga delar, så behövs det stora mängder av sällsynta mineraler och metaller.

En expertgrupp har nu slagit larm till den brittiska regeringen om den här resursbristen.
Man har tagit fram siffror för de material som behövs för en total brittisk elektrifiering: 207 000 ton kobolt, 264 000 ton litiumkarbonat, 7 200 ton neodym/dysprosiium och 2,3 miljoner ton koppar.
Problemet är att det här motsvarar hela världens produktion av neodym, tvådubbla produktionen av kobolt, tre fjärdedelar av världens litium och hälften av kopparproduktionen.

– Det är självklart att det är bråttom att minska utsläppen av klimatgaser, säger professor Richard Herrington vid Naturhistoriska Museet i London till  norska sajten abcnyheter.no.
– Men det här medför enorma konsekvenser för våra naturresurser.
Något som gör situationen ännu mer desperat är att materialbristen också drabbar utbyggnaden av vind- och solkraft. Den tekniken kräver till stor del samma metaller.
Den larmrapport som skickats till brittiska regeringen har tagits fram av experter från åtta ledande geologiska forskningsinstitutioner i landet.

Ing-Cathrin Nilsson

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Relaterade artiklar