Skotsk minister vill bygga bro till Nordirland

Snart kanske du kan sätta dig i bilen och köra raka vägen till Belfast eller Dublin i Irland – utan att behöva åka färja en enda meter. Den skotske ministern Mike Russell vill nu bygga en bro från sin hemtrakt över till Nordirland.
Russell är något så unikt som ”Brexitminister” i den skotska regeringen. Han har länge varit en av de ledande personerna i självständighetspartiet SNP, Scottish National Party. Nu vill han påbörja formella samtal med sina kollegor i Irland och Nordirland om att länka ihop de tre grannarna.
– Jag har sett många förslag till en fast länk. På 1800-talet fanns ett förslag om en tågtunnel, vilket jag tycker är en jättebra idé, säger Mike Russell till tidningen The Scotsman.
Arkitekter i Skottland har redan börjat ta fram förslag på förbindelser, och många ser den svensk-danska Öresundsbron som en bra förebild.
En kombinerad väg- och tågförbindelse mellan Portpatrick i Skottland och Larne i Nordirland skulle kosta ungefär 240 miljarder kronor. Avståndet är cirka 40 kilometer.
Text Mikael Jägerbrand / Foto: Google Maps, The Scottish Governmen, Øresundsbron, Drago Prvulovic

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar