Storsatsning i USA  på mackar för vätgas 

Glöm tröga laddstolpar och miljöfarliga bensinpumpar. Som på bilden kan framtidens mackar se ut – fyllda med väte. Nu görs en storsatsning i USA på nygamla bränslet.
Nu är en ny generation mackar för väte på gång i USA. Tidigare har mackarna varit fyllda med vätgas, vilket tar mycket plats och är så brandfarligt att man bara får ha en pump.
Men i ett nytt samarbete mellan vätebolaget First Element och teknikbolaget Sandia National Laboratories, SNL, är det i stället flytande väte som gäller.
I flytande form kan man bygga effektivare mackar, men vätet måste då hållas extremt kallt. Det får inte vara varmare än minus 253 grader.
De båda företagen ska nu bygga tolv vätestationer i Kalifornien för att testa ny teknik och ta fram nya säkerhetsrutiner som kan användas över hela USA.
Väte är det vanligaste ämnet i universum. När det används som bränsle i en bil blandas det med syre och ger mycket energi. Det här är ett av de miljövänligaste bränslena som går att använda eftersom den enda restprodukten är vatten.
Flera kända biltillverkare har modeller som drivs av väte, bland annat Toyota Mirai och Hyundai iX35 Fuel Cell.
Text Mikael Jägerbrand / Foto First Element Fuel

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar