Toyota bygger en helt egen stad

Nu storsatsar Toyota på något helt nytt – man ska bygga en egen stad.
Projektet är tänkt att testa den allra senaste tekniken, både när det gäller energi, smarta hem, och självkörande bilar.
Staden ”Woven city” börjar byggas 2021 vid foten av berget Fuji.

Biljätten Toyota ger sig nu in i en helt ny bransch: den perfekta tekniska framtidsstaden.
Redan nästa år börjar man bygga det supermoderna samhället ”Woven city”.
Här ska man testa ny teknik när det gäller allt från solpaneler och energisnåla hus till självkörande bilar och andra fordon.
– Att bygga upp en stad helt från början, även i så här liten skala, är en unik möjlighet att utveckla framtidens teknik, säger Akio Toyoda, koncernchef för Toyota Motor Corporation.
Den nya staden är inte gigantisk, men är ändå ungefär dubbelt så stor till ytan som Gamla stan i Stockholm.
De här kommer till att börja med att vara hem för cirka 2 000 anställda från Toyota. Företaget har också utfärdat en öppen inbjudan till forskare från hela världen som vill vara delaktiga.
Husen kommer att byggas av trä i japansk stil men med hjälp av robotar.
Men när det gäller gatorna så testar man något helt nytt. Den nya staden kommer att ha tre olika typer av vägar, gator för enbart snabb trafik, gator för saktare trafik med både fordon och fotgängare, och gator enbart för fotgängare. De här tre typerna av vägar kommer att vävas samman för att skapa ett unikt gatumönster.
Det kommer inte att finnas några fossildrivna fordon inom stadsområdet, alla transporter (både personer och varor) kommer att skötas av Toyotas nya självkörande e-Palette-fordon.
Den nya staden kommer att byggas vid foten av Japans största berg, Fuji, som ligger ungefär tio mil från huvudstaden Tokyo.

Text Mikael Jägerbrand / Foto Toyota

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar