100 mil på en laddning

Det kinesiska bilmärket Nio har ambitionen att placera sig i premiumklassen med sina EV-bilar. Man vill bli en Tesla-utmanare med en körsträcka per laddning upp till 700 km. På längre sikt – oklart när – har Nio utlovat 100 mils räckvidd på sina premiummodeller.

Nio grundades i Shanghai 2014 och har tillverkat bilar sedan 2018. I Europa har man sedan tidigare etablerat sig i Norge och nu är det dags för bland annat Sverige och Tyskland.

Till att börja med går det dock endast att ”prenumerera” på Nio i Sverige och Tyskland, medan företagets bilar däremot går att köpa som vanligt i exempelvis Norge. Även Toyotas vätgasdrivna Mirai går tills vidare endast att leasa på den svenska marknaden.

I dagsläget erbjuder Nio tre modeller i Sverige i form av premiumsedanen ET7, den mindre sedanen ET5 och den mellanstora suven EL7. Ytterligare modeller finns tillgängliga på andra marknader, men än så länge inte i Europa.

Sveriges första ”Nio space”, där företagets bilar kan beses och provköras, öppnades i december i Täby köpcentrum i norra Stockholm, och nu i vår öppnas ytterligare en visningslokal i Göteborg. I Tyskland finns idag fyra sådana anläggningar och Nio räknar med att Internet ska ha en avgörande roll i företagets kontakter med befintliga och potentiella, nya kunder.

 

Peter Lorin

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar