15 tecken på uppgång!

Positiva nyheter inför sommaren! Eftersom statistik kommer fördröjt är läget sannolikt ännu bättre än vad vi visar här. Mest sticker begagnatförsäljningen ut och som Vroom säger: ”Bilhandelns försäljning av begagnat ger en viktig indikation på hur efterfrågan på bilmarknaden ser ut i allmänhet.

Framtidstron inom hela sällanköpshandeln ökar med 7,0 enheter enligt svensk Handel.

2 Ordertecknandet inom nybilshandeln har återhämtat sig kraftfullt.

3 Begagnatmarknaden är glödhet och ligger i dag på en högre nivå än vid motsvarande tid förra året enligt Vroom. Även senaste veckorna har begagnatförsäljningen varit väsentligt starkare än under motsvaranden period förra året. Vissa veckor 30 procent högre.

På Wayke ökade begagnatförsäljningen med 24 procent under maj jämfört med april. Försäljningen av begagnade elbilar ökade med hela 76 procent jämfört med förra året. Elbilsutbudet har dubblerats under året och snittpriset sjunkit med cirka fem procent sedan coronautbrotten. Totalt hade Wayke en trafikökning med 30 procent senaste tre månaderna.

På Blocket gick annonsinläggningen upp med 13 procent gentemot föregående månad. Trafiken på fordon gick upp med 18 procent. Återhämtningen började redan i slutet av april.

Begagnathandeln mellan bilhandel och brukare av nyare bilar går jättebra, den till och med slår fjolåret de senaste sex veckorna.

89 procent av svenskarna väljer bilsemester i år, enligt Svensk Privatresebarometer. Enligt Werkstas konsumentenkät är siffran 57 procent. Positiva signaler för både skadesidan och bärgarna.

Från bärgarhåll meddelar Assistancekåren att det rullar på bra, på vissa platser riktigt, riktigt bra.

Biluthyrarna har haft hårt tryck efter att ”tvåtimmarsregeln” hävdes, inte minst under midsommarhelgen. Förfrågningarna är många, både från privatpersoner och från kommuner, regioner och myndigheter. Flexibla transportlösningar efterfrågas inom såväl person- som godstransporter.

10 E-handeln ökar och det märks även i bilförsäljningen. Via Wayke har 100 bilar har sålts den vägen. 25 procent av utbudet är öppet för onlineförsäljning.

11 Meca lanserade en ny bokningsportal i slutet av maj och efter en månad hade bokningsflödet totalt ökat med 144 procent jämfört med samma månad i fjol. 77 procent var helt nya kunder.

12 VW ökade sin försäljning i Kina med sex procent under maj.

Från analysverktyget Commercial Mobility recovery dashboard som sammanställer data från men tre miljoner uppkopplade kommersiella fordon kommer dessa positiva signaler:
13 Den europeiska kommersiella transportverksamheten återhämtar sig i klart snabbare takt från sin lägsta nivå än den gör i Nordamerika.
14 Europa har en fortsatt stadig ökning i de kommersiella transporterna, där nivån under varje arbetsdag ökade med 4.6procentunder perioden 18–20majjämfört med 11–15 maj.
15 En ökning i kommersiella transporter i Även i Nordamerika ökade de kommersiella transporterna med 2,2procentunder samma period.

De negativa effekterna av coronapandemin känner alla till, att nybilsförsäljningen i Europa minskade med 53 procent under första kvartalet, att nybilsförsäljningen i Sverige störtdök, att hyrestillfällena för biluthyrarna halverades under en period, att servicemarknadssidan tappade 30 procent under en period och skadesidan ännu mer, att bärgarna hade en nedgång på närmare 70 procent och att någon eller några små skadeverkstäder gått i konkurs … men nu får vi tro att det vänder.

Det är den botten vi klättrar upp från.

En kvarstående efterverkning är prisraset på begagnat, cirka tio procent på Blocket där framför allt miljöbränsle/hybrid har sjunkit drastiskt i pris; från ett medianpris om 169 900 kronor i april till 128 950 kronor i maj.

 

 

Läs också Köp en specialbyggd f-150 du får en penna på köpet

Läs om Elmonstret med över 1300 hästar

Ing-Cathrin Nilsson

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar