Hyreshöjningar oroar

Inflationen stiger, elen är dyr, hyrorna höjs.
Tidningen har talat med några handlare som vill vara anonyma, men som oroar sig över det ökade kostnadsläget. Framför allt är hyrorna en anledning till nervositet.

– Det händer mycket på hyressidan nu och de flesta handlare hyr sina lokaler. Om hyran går upp 10–11 procent, som det flaggas för nu, samtidigt som bilhandeln har allt lägre marginaler – hur går ekvationen ihop? Kanske måste man skaffa mindre ytor för bilarna? Det kan påverka möjligheten att tillgodose kraven från generalagenter på utrymmen och utseende, säger en handlare i norra Sverige.

En annan handlare jämför läget för bilhallarna med butiksdöden för klädaffärer, och tror att flera kommer att tvingas lägga ner.

– Vi handlare duckar ofta för obehagligheter, vi vill inte riktigt se problemen. Men vi måste inse att fastighetsägarna behöver höja hyrorna i takt med inflationen och då kommer det att kosta.

En återförsäljare i mellansverige lyfter problemet med att många handlare sitter utan avtal.

– Stellantisgruppen till exempel har inga avtal, bara avsiktsförklaringar som inte är värda något. Vem vågar investera och anpassa sig efter GA-krav då? Dessutom har man tidigare kanske kunnat be fastighetsägaren att bekosta nya klinkers, men de vill inte ta några utgifter i nuläget.

En skånsk handlare har inte drabbats för egen del, men berättar om en kollega som har fått relativt hög hyreshöjning och nu är osäker på om firman kan finnas kvar.

Den ekonomiska påverkan för branschen är redan ett faktum, konkurserna ökar. I nästa nummer publicerar vi en artikel om vad som gäller när tragedin är här och företaget måste försättas i konkurs.

Vill du vara säker på att inte missa nästa nummer, prenumerera här.

Nella Bergström

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *