22 illegala arbetare påträffade i verkstäder

I granskningen om osund konkurrens som polisen genomförde med Skatteverket, Kronofogden och Arbetsmiljöverket i våras tittade polisen speciellt på brott mot arbetsmiljölagen, arbetskraftsexploatering och om personalen hade arbetstillstånd.
– Vi kontrollerar om personal har en illegal inresa, saknar körkort och använder körförbudsbelagda fordon, lite beroende på vad som sker och vad vi finner på platserna, säger Johan Winberg, poliskommissarie på Nationella Operativa avdelningen (Noa).
Polisen besökte 87 verkstäder över hela Sverige och resultatet visar att det inte är ovanligt med illegal arbetskraft inom motorbranschen.
– Jag kan inte svara på hur vanligt det är över tid. Det finns dock illegal arbetskraft inom denna bransch som motverkar den sunda konkurrensen. I detta fall var det 22 personer som illegalt invandrat, varav en hade en europeisk arresteringsorder utfärdat på sig, säger Johan Winberg.
Vid granskningarna händer det att polisen upptäcker att personal erbjudits sovplats i företagets anläggning. Det handlar i nästan alla fall om illegal arbetskraft.
– Det går inte att dra en generell slutsats om hur vanligt det är, bara att det förekommer, säger Winberg.    /ME

Ing-Cathrin Nilsson

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar