Bäst i Värmland på fordonsteknik

Stjerneskolan i Torsby tog hem det värmländska mästerskapet i fordonsteknik när sju av länets gymnasieskolor i veckan gjorde upp om titeln i Herrgårdsskolans lokaler i Säffle.

Fr.v. Bernt Willy Myrvang, Helmer Halvarsson och Hannes Björkqvist, FT19

Fordonsteknisk utbildning har fina värmländska traditioner och bedrivs på åtta gymnasieskolor i länet. VM, eller Värmlandsmästerskapet i fordonsteknik, har arrangerats årligen sedan drygt 25 år tillbaka. Varje deltagande skola ställer upp med ett tremannalag och i år var det sju deltagande skolor. För Stjerneskolan var det tredje gången man vann.

Förutom ett teoriprov innehåller tävlingen sju olika stationer med praktiska moment som ska klaras av på 15 minuter. Det handlade bland annat om ett felsökningsjobb med elfel, kamremsbyte på rätt sätt och med rätt moment och vinklar och hjulinställningar samt bromsar.

Tävlingen kräver en hel del jobb och kräver stort samarbete mellan skolorna och engagerade lärare. I Värmland är tävlingen en tradition och alla skolor och branschföretag ställer upp och jobbar för att hålla den vid liv.

– Sporren blir att få se hur väl man står sig i jämförelse med andra i branschen, säger Torbjörn Jönsson, en oförtröttlig eldsjäl i tävlingsledningen.

Han tycker att ett nästa steg i utvecklandet av tävlingen kunde vara att branschen föreslår de sju olika tävlingsmomenten och ingår i juryn.

– Det är svårt att hitta lämpliga elever till fordonsutbildningen eftersom dagens bilars komplexa utveckling ställer mycket högre krav på kompetens i alla dess former. Det är ett avancerat yrke med goda förtjänstmöjligheter, säger Lennart Persson, distriktschef för MRF Värmland, som sponsrar tävlingen tillsammans med branschföretagen.

– Branschen finns med och bevakar med stort intresse, alla deltagare i tävlingen har redan erbjudits jobb, konstaterar Lennart.

I år tog alltså Stjeneskolan hem tävlingen för tredje gången och får därmed också behålla vandringspokalen. Bernt Willy Myrvang, Helmer Halvarsson och Hannes Björkqvist, FT19, är årets lag från Stjerneskolan som tog hem individuella vinstpokaler och vandringspriset till skolan.

Nella Bergström

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.