Bilar byggs om för nytt liv

Renault har startat ett projekt där man renoverar äldre bilar så att de kan användas länge till. Elbilen Renault Zoe från 2011 är först ut att återupplivas.

Projektet handlar m att bygga om befintliga men väl använda bilar, så att de matchar behoven just nu. De två första bilarna är klara.

Den första bilen var en Renault Zoe från första generationen – elbil med 22 kWh batteri – som gått 211 725 kilometer, bil nummer två är av samma årgång som har gått 310 267 kilometer.

– Vårt mål med projektet är att visa hur en bils tredje liv kan se ut och hur den cirkulära ekonomin kan spela in, säger Thierry Parot, projektledare.

Första steget i renoveringen var att kontrollera bilarna noga och fräscha upp dem – grundlig rengöring och ny lack där det behövdes. Sedan har man bytt ut vissa delar som strålkastarglas, strålkastarlyktor och stötfångare.

Bilarna är också utrustade med teknik som inte fanns 2011, vilket innebar uppdatering av bilens programvara och batteri, för möjlighet till längre räckvidd.

Även multimediasystemet ersattes, nu är Android Auto och Apple Carplay integrerade. Dessutom har bilen uppgraderats med en virtuell nyckel som gör att bilen kan öppnas och startas via mobiltelefonen, som också kan laddas trådlöst i bilen, tack vare den tekniska utvecklingen.

– Projektet har också gjort det möjligt för oss att identifiera de områden där bilen kan optimeras inom hållbarhet. Det står nu klart för oss att bilens batteri faktiskt är enormt bra och räcker mer än tio år, och att klädseln också är ganska robust. Å andra sidan kan vi se att många plastdelar och ljusa färger inte håller så bra. Det är områden där vi kan förbättra och byta ut delar, säger Thierry Parot,

De två Zoe-bilarna är det första exemplet på hur fabriken i Flins kommer att fungera i framtiden. Målet är att mellan 100 000 och 150 000 begagnade bilar ska gå igenom projektet, så att de i stället för att hamna på skroten får nytt liv.

Nella Bergström

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar