Bilhallens tak rasade in

I slutet av februari gav taket vika på Berners bilhall i Östersund. Stefan Rasteby, koncernchef, berättar vad som hände.

– En tidig morgon började det knaka i bilhallens tak. Personalen hajade till, fick med sig den enda kunden och gick ut direkt, precis som vi har tränat på vid brandövning. Kort därefter sänktes taket successivt under ett relativt odramatiskt förlopp och väggarna vek sig inåt.

Vilka skador uppstod?
– Ingen människa skadades lyckligtvis, däremot förstördes fyra bilar helt och ytterligare elva bilar fick mindre skador. Den stora skadan och förlusten är på huset.

Hur löste ni det dagliga arbetet när ni plötsligt stod utan bilhall?
– Innan vi ens hade hunnit tänka själva hörde Volkswagen av sig och erbjöd ett stort evenemangstält med glasväggar. De skickade hit tältet och ett par montörer, och inom en vecka satt säljarna bakom sina skrivbord i en tillfällig bilhall med värme, wifi, kundmottagning och bilar att visa för kunderna. Det blev jag varm i hjärtat av, liksom när våra anställda propsade på att köra igenom alla arbetsordrar, trots det som hade hänt. Dagen efter fanns inte en enda order liggande. Den andan är jag glad och stolt över.

Varför rasade taket in?
– Det är svårt att säga, vi har skött det som man skall. Vi följer rutiner för snöskottning, besiktigar med jämna mellanrum, takkonstruktionen är kvalitetssäkrad.  Vi har hållit till där i tolv år och råkat ut för såväl mängder av snö på taket som störtregn. Just nu diskuterar vi med försäkringsbolaget, bland annat kring hur snabbt man måste skotta vid snöfall. Om man ska skotta så fort det snöar här i Östersund måste man ha en skottare stationerad på taket från december till april.

Vad händer härnäst?
– Vi ska bygga upp hallen utifrån det nyaste konceptet vad gäller möbler, färger och inredning. Kunderna kommer inte att se någon skillnad, utom att det är fräschare. Det är en tröst i bedrövelsen, att vi får det finare än innan.

 

 

 

 

 

 

Nella Bergström

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *