Bilköp via automat

Nu ska den kinesiska nätjätten Alibaba sälja bilar med den här stora automaten. 

Med hjälp av en mobil kan kunderna både hämta ut en bil – och sedan betala köpet. 

Om några veckor öppnar den här märkliga bilautomaten på två platser i Kina. De helt automatiska anläggningarna heter Tmall auto facility och drivs av världens största nätshoppingbolag Alibaba.

Här sköts allt helt digitalt via kundernas mobiltelefoner. Den som ser en spännande bil på gatan kan fotografera den med en app och se all information om bilmärke, modell och pris. Om modellen finns i Alibabas utbud så kan en likadan sedan bokas för testkörning; det görs genom att skicka in en selfie-bild av sig själv. Kunden går till bilautomaten, som har utrustning för ansiktsigenkänning och känner igen personen från selfie-bilden.

Bilen hämtas automatiskt från rätt våning och kunden får låna den under en tre dagars provtur. Den som är super-medlem hos Alibaba behöver inte ens lämna en depositionsavgift.

Kunder, som fastnar för bilen, kan köpa den direkt i mobiltelefonen. Företaget Alibaba har en egen finansavdelning, Ant Financial, som sköter banklånet.

För att inte kunder ska missbruka systemet får de bara provköra en särskild modell en gång och de får inte göra mer än fem tester under två månader.

– Vår tänkande bakom bilsäljarmaskinen är fokuserat på att hjälpa användarna lösa vissa problem de möter under bilköparprocessen, säger Huan Lu, chef för Tmalls bilavdelning till sajten techinasia.com.

– För att åstadkomma det, bygger vi fysiska upplevelsebutiker som erbjuder tredagars djupa testkörningar och en en-stopps-butik som visar upp alla stora märken på en gång.

Nätjätten Alibaba är ett av världens största företag och har under många år sålt bilar online. Det här är deras första fysiska butiker för bilar.

Text Mikael Jägerbrand / Foto Alibaba group

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar