BMW-turbulens i Halmstad

Bendt bil förlorar sitt BMW-kontrakt, vilket förvånar många i branschen, då Bendt bil är en av landets finaste och mest moderna BMW-anläggningar, bland annat med egen bildemontering specialiserad  på BMW. Bland annat ur hållbarhetssynpunkt är beslutet märkligt, vilket vi skriver lite mer om i nästa nummer. Redaktionen har i samband med en artikel om hållbarhet försökt ta reda på om det finns något missnöje med Bendt, men bara fått vaga svar av BMW.

Redaktionen ställde följande fråga till BMWs informationschef Carl Lindwall:
”Hur tänker BMW när man å ena sidan strävar mot att vara ett hållbart och miljövänligt bilmärke i alla led, å andra sidan bestämmer att en ny bilhall skall byggas i Halmstad, i stället för den välfungerande (?) som redan finns hos Bendt bil. Har Bendt misskött sig så pass att det är värt att strunta i hållbarhetsaspekterna? Eller hur resonerar ni?”

Svar från BMW, i sin helhet:
”BMW Group har som mål att minska de totala Co2-utsläppen genom hela livscykeln med 40% till 2030, jämfört med 2019, och att vara helt klimatneutrala senast 2050.
Vi gör kontinuerliga utvärderingar av vårt nätverk, så att det ibland sker förändringar är inget konstigt i sig och har ingen påverkan på BMW Groups hållbarhetsmål. Bendt bil är fortsatt auktoriserade BMW-återförsäljare i Halmstad under 2024, men hur det kommer att se ut efter det är för tidigt att uttala sig om.

Svävande, minst sagt.

Snart ett minne blott.

Nu har tidningens frilansskribent Peter Lorin noterat att Förenade bil med huvudsäte i Malmö under 2024 börjar bygga en ny anläggning i Halmstad.

Peter Lorin skriver följande:

Hallandsposten kan avslöja att Förenade bil från nyåret 2025-26 blir ny säljpunkt och agent för BMW i Halmstad efter nuvarande ÅF Bendt bil.
Förenade bil grundades 1921 och drivs idag av tredje generationen i familjen Söderström.
Enligt vd Jan Hagman, som citeras av Hallands-Posten, blir den nya BMW-etableringen i Halmstad en renodlad BMW-anläggning.
Förenade bil avser också att ansöka om servicekontraktet för BMW och Mini i Halmstad, som i dag innehas av Bendt bil.
Jan Hagman betonar att Förenade bil planerar ett samarbete med Bendt bil vad gäller deras väletablerade skadeverkstad och plåt- och lack-verksamhet.
– Vi blev erbjudna att ta över som BMW-representant i Halmstad och det finns inga idéer om att det skulle ha varit något som inte fungerat.
– Det handlar om en konsolidering med färre och större handlargrupper för att utnyttja stordriftsfördelarna, säger han till Hallandsposten.
*****
I nästa nummer av tidningen skriver vi lite mer, dels om att Bendt tappar märket och vad som händer nu, dels om BMWs (och andras) grönmålning, det vill säga att man marknadsför sig med stolta miljöargument som inte håller så bra vid närmare granskning.

Nella Bergström

One Comment

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *