Branschen rustar för amerikanska tullhot

Risken för ett nytt handelskrig mellan USA och övriga världen väcker starka reaktioner i den svenska bilbranschen. Vissa analytiker visar förståelse för att USA vill förmå EU att sänka tullarna på amerikanska bilar – men andra påpekar att hoten medför att många väntar med investeringar.

Text Joakim Rådström

Det stormar på marknaderna, och bilindustrin är långtifrån skonad från oroligheterna. Trumps hot om höga tullar mot framför allt Kina, men även EU, oroar många aktörer inom sektorn. Hampus Engellau, fordonsanalytiker vid Handelsbanken, ser stora potentiella effekter om tullar på importerade bilar blir verklighet.

– Vi förväntar oss att tillverkningsvolymerna i Nordamerika, Europa och Japan kan minska med 2–3 procent med begränsade tullar. Men med höga tullar kan försäljningen i värsta tullar gå ned med 7, 8 eller till och med 9 procent.

Han understryker att syftet från USA:s sida verkar vara att få till stånd bättre arbetsvillkor och förhandla fram en starkare gemensam front mot Kina, snarare än att bryta världshandeln i grunden.

Även om många bedömare har kritiserat tullarna för att omkullkasta stora delar av världshandeln bör de analyseras utifrån den vid det här laget välkända ”America First”-strategin hos Trumpadministrationen.

Hampus Engellau berättar att det i dagsläget säljs ungefär 16 miljoner bilar per år på den amerikanska marknaden. Av dessa är cirka åtta miljoner importerade från länder som Mexiko, Japan, Kanada, Sydkorea och Tyskland. Särskilt Mexiko är ett avgörande tillverkningsland för bilar som importeras till USA.

Det europeiska bidraget till de åtta miljoner importerade bilarna är relativt blygsamt – endast cirka 765 000 fordon, varav Volvo utgör ungefär 125 000.

– Sverige står för export av bilar till ett värde av 3,9 miljarder dollar årligen till USA, berättar Engellau.

Av de återstående åtta miljoner bilar som produceras i USA är dock endast runt 40 procent av komponenterna som är inhemska.

– På totalen är det bara runt 25 procent av de här 16 miljoner bilarna som säljs varje år i USA som faktiskt kan räknas som amerikanska, säger han.

Så långt rimligt att USA försöker höja andelen bilar på den inhemska marknaden som tillverkas i det egna landet, om än med tveksamma metoder. Enligt Engellau kan en typisk importerad bil som exempelvis Volvo XC90 bli upp till 20 000 dollar dyrare om tullsatserna höjs till 25 procent. En amerikansktillverkad bil skulle i jämförelse endast öka i pris med cirka 3 000 till 5 000 dollar.

En eventuell tullhöjning skulle dock paradoxalt pressa efterfrågan på bilar överlag, även bland de amerikanska köparna.

Hampus Engellau manar samtidigt till lugn. Han pekar på att de senaste dagarnas hot snarast utgör en förhandling, där man från USA:s sida vill ha bättre avtal.

– USA har varit en relativt öppen marknad, med 2,5 procents tull in till landet, medan EU har belagt amerikanska bilar in till unionen med 10 procent.

Trots initialt dystra utsikter är Engellau ändå försiktigt optimistisk till att kommande förhandlingar kan ge goda resultat:

– Jag tror inte att det blir 25 procents tullar, utan kanske max 10 procent, menar han.

Andra aktörer inom sektorn lyfter dock osäkerheten i situationen. Louwman Sverige – helägt dotterbolag till nederländska Louwman Group – är sedan 2008 importör av Suzukis personbilar till Sverige. Mattias Larsson, vd för Louwman Sverige, kommenterar de senaste dagarnas marknadsoro:

– Det här är ju en situation som mänskligheten aldrig varit med om; att någon, en enskild individ med en viss krets kring sig, får för sig att skapa den här typen av kaos medvetet, sammanfattar han handelskrigsretoriken från USA:s ledning.

Även om inte tullhoten i slutänden leder till några allvarliga prishöjningar pekar Larsson på att den största risken är den allmänna osäkerhet som byggs upp på marknaden.

– Vi är otroligt beroende av känslan på marknaden och kundernas uppfattning om huruvida det är läge att investera i en bil eller inte, säger han.

Å andra sidan har den svenska kronan stärkts i ett internationellt hänseende på den senaste tiden, vilket innebär att Louwman Sverige kan köpa in sina produkter billigare. Turbulensen i sig gör dock att många kommer att bli mer försiktiga, tror Mattias Larsson.

– Det gäller att verkligen vara lyhörd och kanske snarare följa en mer konservativ plan än en offensiv plan för att minska riskerna. Man får nog vänta med vissa satsningar och vara mer försiktig med risktagandet, bedömer han.

Nella Bergström

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *