Debatt: Skamligt systemhaveri

En redaktionen närstående ungdom klarade teoriprovet för körkort den 1 december. Därefter har hon sex månader på sig att köra upp, sedan måste hon skriva nytt teoriprov. Normalt är det fyra månader som gäller men på grund av covid har tiden utökats. Bussigt, kan tyckas, men det räcker inte.

När hon samma dag skulle boka tid för uppkörning, var nästa lediga tid i Stockholm den 30 mars. Fyra månaders väntetid, alltså.

Hon loggar nu in tio gånger per dag för att försöka få någon annans avbokade tid, eller köra upp på annan ort. Syftet är att göra körprovet så fort som möjligt, så hon hinner försöka igen om hon skulle misslyckas. Men det verkar ogörligt.

I Sveg kan hon få köra upp den 15 juni, i Falköping 24 augusti, Karlskoga 1 september, Säffle 18 oktober. Tyvärr är alla dessa datum bortom sexmånadersgränsen.

Än värre vore om hon hade bott i Kristinehamn. Då hade nästa lediga tid varit den 30 november. För att inte tala om Åmål eller Strömstad. Där finns inga tider alls, inte ens ett år framåt.

Som om inte den geografiska snedbalansen vore nog, är systemet orättvist mot den som inte kan betala. Körskolor har förtur till lediga tider; där slinker man förbi uppkörningskön, vilket kraftigt missgynnar dem som inte har råd med dyra lektioner utan kör privat.

Vad beror då detta haveri på? Trafikverket säger att det finns en uppkörningsskuld sedan corona och skyller tiden mellan teori och uppkörning på Transportstyrelsens regelverk. De i sin tur hänvisar tillbaka till Trafikverket, det är verket som måste indikera om reglerna behöver ändras. Men de unga är inte så intressanta för samhällsekonomin och inget händer.

Visst, corona har ställt till det, men på de flesta andra områden finns viljan att lösa problemen.

Samtidigt finns det relativt enkla åtgärder att ta till.

*Börja med att förlänga teoriprovets giltighetstid till minst ett år.

*Förenkla sedan de höga kraven för att bli körinspektör. I dag krävs att man högpresterar på allt: personligt brev med cv, språktest, logiskt test, intervju och uppkörning. Sänk kraven något, anställ lite fler inspektörer och börja beta av köerna.

Det är nämligen orimligt att unga och nyanlända, som vill kunna söka fler jobb och förflytta sig och andra, sätts på årslång väntan på grund av stelbenta regler. Det drabbar inte bara dem, utan även resten av samhället, som bygger på mobilitet och rörlighet.

 

 

Nella Bergström

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *