Det som började med en lösning för laddning av egna lastbilar har utvecklats till en affärsplan med en kedja av laddparker med solenergi, batterilager och kanske också odling under solpanelerna.
– Vi har flera laddplatser på gång, säger Victor Falkenklev, vd för anläggningen i Malmö.
Text och foto Maria Eriksson
Hos Falkenklev logistik i handelsområdet Stora Bernstorp i Malmö ligger laddparken tvärs över gatan och ett par laddstolpar är redan installerade. Victor Falkenklev visar de 22 laddplatserna och var ytterligare 18 platser är förberedda.
Falkenklev Logistik är ett familjeägt företag som grundades 1957 av Victors morfar Sture och som nu drivs av Victor som vd i Malmö och hans bror William som vd för anläggningen i Helsingborg. De har ett hundratal lastbilar i sin flotta.
– Vi började fundera över hur vi själva skulle kunna ladda våra lastbilar och beviljades bidrag från Naturvårdsverkets Klimatklivet som stod för hälften av kostnaderna för laddplatsen. Vi tänkte att flera företag säkert skulle behöva laddning och att deras övergång till eldrivna transporter kanske kunde förenklas om vi kunde erbjuda laddplats här, säger Victor Falkenklev.
De har redan planer på att bygga en lokal intill laddningsplatsen med en restaurang och varuautomater så att chaufförerna kan passa på att vila och äta under laddtiden.
– Idéerna är många. Kanske ska man erbjuda bilvård? Eller lekplats till privatkunderna? Och kanske kan vi få lägga solpaneler på grannens tak och dra ned energin direkt till laddplatsen, säger Victor Falkenklev.
Laddparken blir landets största publika laddplats för ellastbilar, men den kommer även att vara öppen för personbilar. Det kommer finnas möjlighet att snabbladda upp till 350 kilowatt. Investeringen kostar 18 miljoner kronor och bekostas till hälften av Naturvårdsverket.
Man hoppas också kunna erbjuda vätgas.
– Vi har forskat lite och varit i kontakt med några företag. Vi har lite yta ledigt. Känslan är att det kommer att krävas vätgas till långa transporter och el till korta transporter i framtiden, säger Victor Falkenklev.
En gammal släktgård i Perstorp med 1,5 hektar mark öppnade fler möjligheter. Nu byggs en solpark i Perstorp som kommer att producera 1,5 miljoner kilowattimmar. Elen skall säljas på det lokala elnätet.
Om ett halvt år ska parken stå klar och man har även fått stöd från energimyndigheten för att bygga en laddpark på marken mitt emot solparken, där solenergin går rakt in i laddstolparna.
– Vi vet ju inte hur efterfrågan kommer se ut om några år. I dag är det väldigt få eldrivna lastbilar. Eftersom laddparkerna är publika för alla, även för personbilar, hoppas vi ändå att vi kan erbjuda en klimatsmart lösning för alla. Vi har också ett batterilager för att kunna lagra energin.
Falkenklev har köpt fem ellastbilar från Scania och solenergiföretaget Soltech Solutions bygger både solcellsparken i Perstorp och ett 2 MW lagringssystem för batterienergi.

Priset på laddningen kommer att sättas av ett externt företag som ska få ansvara för uppkopplingen. Företag som vill kunna knyta abonnemang för billigare laddning ska kunna erbjudas det.
Den första tanken med hur de skulle lösa laddningen av sina egna lastbilar har landat i en affärsidé med en hel kedja av laddparker. Victor Falkenklev visar den nya logotipen – Rifil – med en symbol som kombinerar en bild på en lastbil med en laddkontakt.
– Logotypen är färdig, två laddparker är på gång och fler kommer. Anläggningen i Perstorp blir helt fantastisk – en sida med solceller och en sida med laddare. Och under solcellerna har vi samtal med SLU om att använda marken – kanske kan vi odla något? Vi har även tänkt anpassa radavståndet på solpanelerna för att göra plats till en traktor, säger Victor Falkenklev.
Nu väntar fler kontakter med företag och förhoppningsvis mer mark till ytterligare laddparker.
Den 1 oktober invigs den första laddparken i Malmö.

Kommentera