Fördröjd utvidgning

Åf-avtalen för Astara är fortfarande inte på plats, men flera nya återförsäljare och modeller är på väg in, enligt märkeschefen Christian Lysholm.

Det har nu gått en tid sedan den svenska importen av Fiat, Fiat PRO, Abarth, Alfa Romeo och Jeep övertogs av spanska bilgruppen Berthé Auto, med global och växande närvaro på flera kontinenter.

Stora satsningar på den svenska marknaden har utlovats, samtidigt som företagsnamnet har ändrats till Astara Group med dotterbolaget Astara Ital Sweden som svensk GA/Importör. Nyligen har företagsledningen hos Astara Ital Sweden också förstärkts med en försäljningschef i form av Tobias Hägg samt Rickard Dahlvig som eftermarknadschef.

Hur har det då gått?

Av olika anledningar har den aviserade expansionen i Sverige försenats, säger Christian Lysholm, märkeschef för Astara Ital Sweden.

– Vi har jobbat för fullt bakom kulisserna med omstruktureringen av ÅF-nätet. Processen med nya ÅF-avtal har försenats från Stellantis, så vi är fortfarande inte i mål. Vi för dock positiva samtal med en rad nya ÅF-kandidater.

Han berättar därpå om nya modeller från Alfa Romeo och Jeep på den svenska marknaden för 2023 och 2024.

­– Närmast ut är en elektrisk Abarth 500e. ett litet kraftpaket som nyligen presenterats, de första bilarna kommer till Sverige nu i höst. Mot slutet av året kommer det att lanseras en ny Fiat 600e, även den elektrisk och något större än dagens Fiat 500e.

Nya Fiat 600e som landar i Sverige i början av nästa år är 4,17 meter lång med SUV-kaross, fem dörrar och utrymme för 360 liters bagage. Körradien mellan laddningar beräknas till över 600 km i tätortstrafik och till över 400 km i blandad körning.

Tipo-modellen går fortfarande att beställa från fabrik, men man ser inte en framtid för med nuvarande specifikation, förklarar Christian Lysholm. Däremot vill han slå ett slag för några andra nyheter:

– Från Alfa Romeo kommer märkets första laddhybrid, Tonale, med 280 hk, fyrhjulsdrift och upp till 69 km räckvidd på el. Det ger oss en ny möjlighet inom företagsmarknaden på grund av lägre förmånsskatt, så vi sätter stora förhoppningar till denna nya modell. Sverige-lanseringen var i våras. Jeep levererar märkets första elbil, Avenger, som nyligen utsågs till årets bil i Europa 2023.Vi hade smygpremiär på eCarExpo i Stockholm, men de första bilarna för Sverige kom hit strax före sommaren. Förhandsintresset är stort och många spekulanter väntar på att få se och uppleva bilen på vägen, berättar Christian Lysholm.

– 2024 och 2025 kommer sedan fler elektrifierade modeller från både Alfa och Jepp, bland annat en liten Alfa SUV, en Jeep Grand Cherokee laddhybrid och en ny Jeep Compass. Jag har själv sett bilarna i Turin och ser mycket ljust på framtiden.

Så här såg Astara Ital Swedens ÅF-nät ut sommaren 2023:

Totalt 31 ÅF, varav åtta säljer samtliga märken, alltså Fiat personbilar, Fiat professionals transportbilar, Abarth, Alfa Romeo och Jeep.

15 ÅF säljer Fiats personbilar

13 ÅF säljer Alfa Romeo

13 ÅF säljer Jeep

8 ÅF säljer Abarth

29 ÅF säljer Fiat professionals transportbilar

Värt att notera i sammanhanget är att skånska Helsingborg sedan en tid tillbaka har två företag (Hedins och Bildeve) som båda säljer samtliga fem märken i Astara Ital Swedens utbud.

Vilka modeller säljs?

Fiats personbilsprogram i Sverige omfattar i dag 500 Hybrid, 500 e, 500 X och Tipo i två olika karossvarianter. Enligt Christian Lysholm är dock Tipo-modellen alltså på väg bort från Sverige.

Alfa Romeos Sverige-utbud omfattar SUV:arna Tonale (laddhybrid) och Stelvio samt sedan-modellen Giulia.

Jeep erbjuder de fyra modellerna Avenger, Compass (laddhybrid), Gladiator och Wrangler (laddhybrid).

Fiat Professionals transportbilsprogram har sex modeller i form av Doblo, E-Doblo, Scudo, E-Scudo, Ducato och E-Ducato.

Slutligen säljs här Abarth 595/695 och Abarth 500.

 

De orter i Sverige som har någon ÅF för något av Astara Ital Swedens fem märken är:

Bockara/Oskarshamn

Eksjö

Floby

Göteborg

Helsingborg (2 ÅF)

Hyltebruk

Kalmar

Karlstad

Kinna

Kista/Stockholm

Knivsta

Kungsbacka

Kungälv

Köping

Landvetter/Göteborg

Lidköping

Ljungby

Lund

Luleå

Mölndal/Göteborg

Nässjö

Sjöbo

Södertälje

Täby/Stockholm

Umeå

Växjö

Varberg

Åmål

Nya ÅF
De nyaste återförsäljarna tillkom i somras i form av BilDeve i Helsingborg, Bröderna Engwalls Bil i Ljungby, Bildepån i Varberg, Wahlströms Bil i Hyltebruk samt Frontbilar i Göteborg. Av dessa är det endast BilDeve som representerar samtliga fem märken, medan de fyra övriga enbart säljer Fiat Pros transportbilar.

 

 

 

 

Peter Lorin

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *