Här är prylarna som gör din bil självkörande!

Det finns bara några få bilmodeller som går att köra i ett självkörande läge – och de är dyra.
Men nu finns det färdiga teknikpaket att köpa som gör om ditt fordon till en robotbil. Prislapp: cirka
7 000 kronor.
Den unge entreprenören George Hotz har skapat ett helt eget teknikpaket, Comma AI, som förvandlar nya Honda och Toyota till robotbilar.
Redan som 17-åring blev George en av världens mest kända hackare när han fick en iPhone att fungera med flera telefonbolag. De senaste åren har han ägnat sig åt att skapa teknik för självkörande bilar.
Via nätet säljer han nu systemet Comma AI som består av en rad prylar, bland annat en vindrutekamera, elektronik för att kopplas till bilens dator och den särskilda programvaran openpilot. Ett komplett system kostar cirka 7 000 kronor. Av juridiska skäl måste du köpa alla de olika grejerna separat.
I dagsläget är Comma AI rätt enkelt men sköter både styrning, bromsar och gaspedalen. Systemet klarar i stort sett bara att köra bilen i rätt fil på bra vägar. Var sjätte minut måste föraren röra ratten eller någon av pedalerna, annars så stryper den gasen och bromsar in.
Till skillnad mot de stora bilfirmorna så är datorprogrammet, openpilot, helt fritt för vem som helst att ladda ner – och ändra. Det här gör att det går snabbt att ändra och ständigt förbättras.
– Biltillverkarna förstår inte programvara, de gör inga uppdateringar, säger George Hotz till tidningen New Scientist.
Han tror därför att hans openpilot har stor chans att bli det dominerande systemet i framtidens självkörande bilar.
Text Mikael Jägerbrand / Foto Comma.ai

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *