Här är Renaults lyxiga robotbil

Det här är Renaults nya robotbil: EZ-Ultimo. Bilen är inredd som en limousin, klarar bara att köra i städer, men kan svänga på trånga gator och kör upp på trottoarer. Det känns som om Renault skapat den perfekta bilen för Cannes.  
Det här är inte en bil vi kommer att se på skogsvägarna i Norrland. Renaults robotbil har vare sig ratt eller förarplats. Den är i stället en rullande lounge eller kanske minisvit.
Den lyxiga bilen är tänkt att vara en ”exceptionell och unik upplevelse”.
Konceptbilen EZ-Ultimo är skapad som en självkörande taxi. Den har dock inte helt självkörande teknik utan kan bara ta sig fram i områden som har noggranna 3D-kartor.
Trots att bilen är lång och har låg profil så kan den ta sig fram även på labyrintslingrande kullerstensgator i medeltida stadskärnor. Automatisk hydraulik gör att bilen lyfter sig själv när den råkar ut för hålor eller trottoarer. Dessutom har alla hjulen individuell styrning, vilket gör att den klarar extrema svängar.
Allt det här gör att EZ-Ultimo kan bli den perfekta lyxtaxin för besökarna och invånarna i städer som Cannes eller Monaco.
Text Mikael Jägerbrand / Foto Renault / Bertrand Le Plural

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar