Hyundai billigast att äga

Vad kostar det att äga en begagnad småbil, och vilken är billigast? Det har Kvdbil tittat närmare på, och slutsatsen är att Hyundai i20 är den billigaste begagnade småbilen att äga.

Kvdbil har räknat på den totala ägandekostnaden för åtta av våra vanligaste småbilar som begagnade treåringar. I sammanställningen ingår kostnader för värdeminskning, skatt, försäkring, service och bränsle efter en period av 36 månader och 4 500 körda mil.

Billigast är Hyundai i20 med en milkostnad på 22,6 kronor. Baserat på 1 500 mils årlig körsträcka innebär det en månadskostnad på 2 825 kronor. Hyundai i20 ligger i det övre skiktet när det gäller bränslekostnader men kompenserar med låga kostnader för försäkring, service och värdeminskning.

Under 3 000 kronor i månaden kostar också Renault Clio (2 912 kr/mån). Precis som Hyundai i20 har Renault Clio högre bränslekostnader än flertalet av konkurrenterna, men tar igen det med låg värdeminskning. Jämfört med Toyota Yaris, som har störst värdetapp, är skillnaden 5 600 kronor om året.

Efter Hyundai i20 och Renault Clio följer VW Polo, Kia Rio och Skoda Fabia, samtliga med en månadskostnad strax över 3 000 kronor.

Dyrast i urvalet är Ford Fiesta. Den som köper en treårig Ford Fiesta får räkna med en milkostnad på 27 kronor och en ungefärlig månadskostnad på 3 375 kronor. Det är 550 kronor mer per månad än Hyundai i20. För Ford Fiesta är det främst kostnader för värdeminskning och försäkring som tynger.

– Vår kalkyl visar varför man alltid ska lägga ner tid i beslutet om vilken bil man ska köpa. Även vid köp av en liten begagnad bil finns det pengar att spara, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil, i ett pressmeddelande.

Nella Bergström

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *