”Jag lär mig något nytt hela tiden”

När bilbranschens mäktigaste kvinnor korades för några veckor sedan, var en av kategorierna Årets förebild. Titeln togs hem av Gabriella Evenfjäll, lastbilsmekaniker på Wist Last & Buss.

Det finns ytterst få kvinnliga bilmekaniker i Sverige, men en av dem heter Gabriella Evenfjäll. Hon halkade in på yrket efter att ha kört lastbil i fem år, men tröttnat.

– Wist Last & Buss och Vilhelmina lärcentrum ordnade en mekanikerutbildning enbart för tjejer. Jag sökte och kom in. Det var en kort och intensiv utbildning, bara fem månader, och efter den blev jag kvar på Wist. Jag har inte ångrat det en sekund, tvärtom trivs jag väldigt bra.

Gabriella Evenfjäll uppskattar särskilt att man aldrig blir fullärd som mekaniker.

– Det kommer ny teknik så gott som varje dag och det finns hur mycket som helst att lära sig, särskilt när man jobbar med både lastbil och buss, som jag gör. Jag lär mig nya saker hela tiden och det är superroligt.

Foto Sandra Lee Pettersson

Det är lättare att vara kvinnlig bilmekaniker än lastbilschaufför, tycker Gabriella Evenfjäll. Som lastbilschaufför möttes hon ofta av nedlåtande jargong, medan hon är en i gänget på verkstaden och bland kunderna. Enda svårigheten är pressen att man inte får göra fel som kvinna. Hon förklarar:
– Missar jag något är det för att jag är tjej, inte för att jag var klantig. Mina kompisar från utbildningen vittnar om samma sak, och det är jobbigt. Annars har kvinnor samma förutsättningar som män i yrket, det finns så mycket hjälpmedel numera vid tunga lyft och krävande moment.

Gabriella Evenfjäll känner sig hedrad att utses till den mäktigaste förebilden i branschen.

– Det är fantastiskt roligt, särskilt med tanke på att vi är så oerhört få kvinnliga lastbils- och bussmekaniker i Sverige och världen. Jag tycker om att utmana mig själv och gör det också för att andra förhoppningsvis skall våga, för om jag kan, kan andra kvinnor.
– Det jag skulle vilja säga till andra kvinnor är att de skall våga. Det finns enligt min mening inga nackdelar med att slå sig in bland männen. Det är otroligt uppskattat av de allra flesta och man har aldrig en tråkig stund. Branschen behöver kvinnor, och man måste inte vara man för att bli duktig. Allt handlar om intresse. Våga ta plats, våga fråga och framför allt vara nyfiken, så kommer det att gå bra för dig. Med vilja och nyfikenhet kommer man otroligt långt i livet.

Gabriella Evenfjäll skulle gärna se en utvecklingsgrupp ihop med MRF och andra representanter från branschen, med blandade tjänster och individer, där hon får vara med och påverka fler att ta steget in i branschen.

– Vi behöver lägga mer tid och resurser för att få med oss kvinnorna. Om fem år hoppas jag att vi är i full gång med det och har nått en bra bit på vägen mot en kvinnligare motorbransch.

 

Ur nomineringarna av Gabriella Evenfjäll:
”hon har vågat ta steget in i ett mansdominerat yrke”

”är inte rädd att prova nya saker och kan det hon gör”

”duktig, kunnig och stark med ett brinnande intresse för motorer överlag”

 

Namn: Gabriella Evenfjäll
Gör: Bilmekaniker på Wist Last & Buss
Bor: Östersund
Familj: Sambo och hund
Kör: Skoda Superb

 

 

 

 

 

Nella Bergström

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar